Herenboeren Altweert schenkt aandacht aan lokaal verbouwd voedsel

Bij de Herenboeren Altweert werd zondag een rondleiding gegeven aan mensen die geïnteresseerd zijn in lokaal verbouwd voedsel.

De afgelopen jaren zijn steeds meer boeren en burgers gaan samenwerken aan nieuwe manieren van voedsel verbouwen en verkopen. Zo zijn door het hele land CSA’s gestart. CSA staat voor Community Supported Agriculture, een vorm van landbouw die door de gemeenschap wordt ondersteund. Boeren zijn verzekerd van afzet doordat ze met burgers afspraken hebben gemaakt over de afname van hun producten.

Burgers zijn op deze manier verzekerd van verse en lokale groente, fruit, vlees, brood, kaas, eieren en zuivel, vaak aangevuld met producten van de Bio-groothandel.

Landelijk is goed te merken dat veel mensen zich door corona meer bewust zijn geworden van de herkomst van hun voedsel. De lange afstand maakt de toelevering kwetsbaar en de vervoerskilometers zijn niet goed voor het klimaat. Via de keuze voor hun voedsel hebben burgers invloed op hun omgeving.


Een fotobijdrage van Theo Van de Winkel