Molen de Korenbloem in Ospel doet mee met recordpoging

Activiteiten bij molen de Korenbloem te Ospel i.v.m. het 50 jarig bestaan van de Vereniging van Vrijwillige Molenaars.

Ospel – Dit jaar bestaat het Gilde van Vrijwillige Molenaars 50 jaar. Via enkele activiteiten in en rond de molens in Nederland willen ze hier aandacht aan besteden.

Recordpoging

Op 9 april willen de molenaars aangesloten bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars een recordpoging doen om, in het kader van het Jaar van de Molenaar, alle draaivaardige molens in Nederland gelijktijdig te laten draaien.

Gilde van Vrijwillige molenaars

In 1972 is het Gilde van Vrijwillige Molenaars opgericht door een aantal enthousiaste molenaars die het beroep en ambacht van (wind- en water)molenaar aan het hart ging en deze voor de toekomst veilig wilden stellen. Het Gilde richt zich daarom op de opleiding van molenaars en functioneert tevens als belangenvereniging voor haar leden. Nu, 50 jaar later, is het Gilde een vereniging met 2600 leden, waarvan ongeveer 1500 gediplomeerde molenaars, een groot aantal leden-in-opleiding, molengidsen, jeugdleden en donateurs.

9 april

De opzet is dat op 9 april tussen 11.00 uur en 12.00 uur alle molens in Nederland draaien. Daarmee kunnen ze een wereldrecord vestigen. Op dat tijdstip zijn er nog meer activiteiten in en om molen de Korenbloem op Ospel.

Proefles molenaar op molen de Korenbloem Ospel

Ben je geïnteresseerd in techniek en ook in weer en wind en heb je belangstelling voor oude molens dan is mogelijk het molenaarsvak iets voor jou. Jong of oud, man of vrouw iedereen kan molenaar worden.

Zo bestaat de gelegenheid om 1 dag (of dagdeel) mee te lopen met de molenaar. Je maakt dan alle werkzaamheden van de molenaar van dichtbij mee of u kunt bepaalde handelingen zelf uitvoeren. Het begint met het opzeilen van de molen en goed op de wind zetten. Daarna draaien van de molen en het malen van het graan. Vervolgens het meel builen en mengen.

Heb je daarna echt belangstelling voor het vak van molenaar dan kun je onder begeleiding van de molenaar van de Korenbloem eerst intern een opleiding volgen. Tijdens een aantal dagdelen leren de deelnemers heel veel over de oude windmolens. Over de techniek, weer en wind, het draaien en malen met de molen. Over granen en meel, over gezonde voeding, duurzaamheid, windenergie. Maar ook zaken als veiligheid in een molen of onderhoud aan een molen spelen een belangrijke rol. 

Heb je daarna nog belangstelling dan kun je een volledige opleiding volgen tot gediplomeerd molenaar. Loop op zaterdag eens binnen op de molen en ze vertellen je er veel meer over.

Adres: Korenbloemstraat 3, Ospel