Plezierjachten laten passantenhaven in Weert links liggen

Linssen Yachts uit Maasbracht houdt momenteel weer haar Paastour. Al vele jaren is de Weerter passantenhaven de eerste stop voor deze vaartocht. Dit jaar is dat anders: de luxe plezierjachten laten de haven letterlijk en figuurlijk links liggen.

Luxeprobleem

21 luxe jachten doen dit jaar mee aan de Paastour door Nederland en België. Dit grote aantal levert de organisatie een luxeprobleem op. “Ten eerste hadden we meer boten dan daar passen … en ten tweede konden we niet meer reserveren en dat is wel echt noodzakelijk als je met zo’n grote groep bent”, zo verklaart organisator Yvonne Linssen het voorbijvaren aan de Weerter haven.

Niet gelukt met de gemeente

Ook kunnen er geen plekken meer gereserveerd worden. Linssen: “We hebben het nog geprobeerd met de gemeente maar het is helaas niet gelukt dus zijn we verder gaan zoeken”. Ze vindt het wel jammer dat de eerste stop van de Paastour niet in Weert plaats vond. “Het is altijd wel mooi op de balkons daar aan de haven. Daar wordt altijd gezwaaid en geroepen. Dat was toch wel leuk”.

Overigens voert de gemeente Weert sinds deze maand een nieuw beleid als het gaat om het gebruik van de passantenhaven. Boten mogen niet langer dan drie dagen in de haven liggen. Tot op heden lagen er boten langer als drie dagen in de haven. Ook liggen er nog twee boten die wachten op een onderhoudsbeurt. Een woordvoerster van de gemeente Weert laat weten: “Op 5 april jl. is een nieuw reglement vastgesteld. We gaan toezicht en handhaving oppakken op basis van dit onlangs vastgestelde reglement.”.

Plek zat

In plaats van in Weert aan te meren is dit jaar gekozen voor de haven van het Belgische Bocholt. “Hier is plek zat …”, aldus Yvonne Linssen. “… Hier kunnen we met 21 terecht, en ook nog wel met een paar meer. Dus als de tocht groeit dan zou het zelfs kunnen dat we hier nog wat kunnen uitbreiden”.

Weert overslaan

Als er de komende jaren wat minder plezierjachten aan de Paastour mee doen dan is het volgens Linssen niet ondenkbaar dat de plezierjachten weer in de haven van Weert te bewonderen zijn. Maar ze verwacht eerder dat de Paastocht in de toekomst nog populairder wordt en dat ze Weert, net als dit jaar, moeten overslaan.

In onderstaande video legt Yvonne Linssen uit wat de gedachte is achter de Paastour Linssen Yachts.

Bekijk de video via: https://youtu.be/blu6SpCxUTk