Verbouwd gemeentemuseum opent deuren als eigentijds Museum W

Vanaf dinsdag 3 mei is het gemeentemuseum Weert weer geopend voor publiek na een ingrijpende renovatie, restauratie en herinrichting.

Onder de naam Museum W slaat het museum een nieuwe inhoudelijke koers in met een vernieuwde opstelling van de vaste collectie en een tentoonstellings­programma met eigentijdse kunst en design. Het programma gaat van start met de bijzondere openingsexpositie Forever Endeavour van Job Smeets van Studio Job.

Januari 2017 stelde de raad van Weert de nieuwe museumvisie vast. Deze visie gaf richting aan de inhoudelijke ontwikkeling van het museum. Er werd gekozen voor een museum waarbij ‘Identiteit’ en ‘Zingeving’ kernbegrippen zijn. Portefeuillehouder cultuur Henk Van de Loo: “Hiermee onderscheidt Museum W zich in Nederland, omdat geen enkel ander museum deze twee thema’s op deze manier heeft vormgegeven. Ook houdt Museum W op deze manier oog voor de lokale identiteit van Weert”.

De visie betekende ook een grootscheepse renovatie en herinrichting van het museum. Februari 2020 is gestart met de uitvoering van de renovatie door lokale aannemers. Ook kreeg het museum een totaal vernieuwd interieur. Het rijksmonument werd deels voorzien van een nieuwe, markante gevel die door een bekleding met TecuGold een goudkleurige huid heeft gekregen. Het ontwerp van de gevel, het nieuwe interieur en de inrichting is van de hand van de Limburgse ontwerper Maurice Mentjens.

Op 4 maart jongstleden nam wethouder Wendy van Eijk (portefeuillehouder ruimtelijke ordening en volkshuisvesting) de sleutels van het museum weer in ontvangst bij de oplevering van het renovatieproject. Zij droeg deze daarna weer over aan cultuurwethouder Van de Loo.

Bouwkrediet en bijdrages

In oktober 2017 stelde raad een bouwkrediet beschikbaar van € 4,1 miljoen, dat later werd opgehoogd naar € 5,3 miljoen. € 1,1 miljoen daarvan is een bijdrage van Provincie Limburg vanuit de subsidiepot ‘versterking van het stadshart’. Dit krediet werd verder verhoogd met € 300.000,- vanuit het BPD-cultuurfonds, het VSB-fonds en een extra provinciale bijdrage in de vorm van een restauratiesubsidie. Renovatie en vernieuwing van Museum W is gerealiseerd binnen het beschikbare budget.

Presentatie vaste collectie

Museum W presenteert haar vaste collectie aan de hand van een cultuurhistorische route langs de belangrijke levensthema’s ‘Identiteit’ en ‘Zingeving’. Ieder mens krijgt met deze thema’s te maken, ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt. De opstelling laat de bezoekers ervaren hoe jouw identiteit wordt gevormd, wat voor jou betekenis heeft en waardoor je je laat beïnvloeden. Aan de basis van de presentatie ligt een rijke collectie, die van oorsprong meerdere gezichten kent: regionaal, historisch en religieus. Van prehistorische urnen tot rijk bewerkt zilverwerk in een spannend vormgegeven schatkamer. Schilderijen, beelden, gebruiksvoorwerpen en bijzondere kleinoden uit meer dan zeven eeuwen komen aan bod.

Officiële opening

Het museum en de openingsexpositie worden op zaterdag 30 april officieel geopend met een feestelijke bijeenkomst voor genodigden in het Munttheater van Weert. Vanaf dinsdag 3 mei kan publiek het museum bezoeken.

Openingsexposities

Forever Endeavour | Job Smeets & Studio Job  03.05 – 02.10.22

Het vernieuwde tentoonstellingsprogramma van Museum W gaat van start met de bijzondere openingsexpositie Forever Endeavour. Hedendaags design op het grensvlak van design en kunst, spannend en verhalend, humoristisch met een duister kantje, robuust en veelvormig: dat typeert in het kort het werk van Job Smeets, de man achter Studio Job. Deze internationaal befaamde kunstenaar/ontwerper komt oorspronkelijk uit Weert. Hij maakte voor Museum W een zinderende tentoonstelling als een totaalervaring, vol persoonlijke en Weerter verwijzingen. Stap in de wonderlijke wereld van Job Smeets en ontdek zijn iconische designobjecten, zijn roots en inspiratiebronnen.

Gaze into Space | Satijn Panyigay  03.05 – 28.08.22

In de voormalige Raadzaal in Museum W is de kleine expositie Gaze into Space te zien met een selectie uit het recente werk van de Nederlands-Hongaarse fotografe Satijn Panyigay.  Fotografie die op prachtige wijze de ‘ziel’ van een leeg gebouw of interieur weet te vangen.

Lost Spring. Lost Year | Emily Bates  11.03 – 31.07.22

In de gevel van Museum W in Weert is het videoproject Lost Spring. Lost Year van kunstenaar/fotografe Emily Bates te zien. De animatie van 52 zelfportretten met ‘mondkapjes’ van verzamelde flora refereren aan een jaar Covid-19 pandemie.

Museum W is vanaf dinsdag 3 mei geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur en is gevestigd aan de Meikoel 2 in Weert.

Bezoek gratis Museum W

Begin mei wordt een Museum W krant huis-aan-huis verspreid in Weert en Nederweert. Hierin zit een gouden ticket voor 2 personen om gratis het museum te bezoeken. Geldig t/m 30 juni 2022. Exemplaren van de Museum W krant zijn vanaf maandag 2 mei ook af te halen in Museum W en het Stadhuis in Weert.

Meer informatie: www.museumw.nl.