Grathem decor voor twee schuttersfeesten

Grathem is in juni het decor van niet één maar van liefst twee schuttersfeesten. Op 12 juni wordt een Dekenaal Schuttersfeest gehouden en een week later, op 19 juni, staat een Bondsschuttersfeest van de schuttersbond Eendracht Maakt Macht op het programma.

Een schuttersfeest is altijd een bijzondere gelegenheid, maar dit keer zit er wat betreft het Dekenaal evenement zelfs een ‘historisch tintje’ aan. Dit is het eerste feest voor alle schutterijen uit de Dekenaten Thorn en Roermond, nadat de besturen van beide ‘schutterskoepels’ recentelijk hebben besloten de krachten te bundelen en vanaf dit seizoen als één geheel verder te gaan. Voor Schutterij St.-Severinus als organiserende vereniging is het dan ook bijzonder dat de ‘primeur’ van het eerste schuttersfeest van de gefuseerde dekenaten op 12 juni in Grathem plaatsheeft.

En wat betreft het Bondsfeest op 19 juni: dat heeft om de zes jaar plaats bij een van de 24 bij de bond aangesloten verenigingen. Daarmee is dit dus ook al geen alledaags evenement.

Op beide zondagen zullen meer dan twintig schutterijen acte de présence geven. Zowel op 12 als op 19 juni start op de optocht om 13.30 uur. Aansluitend zijn er op het feestterrein op de voormalige voetbalvelden op de Sportlaan schiet-, exercitie- en andere wedstrijden.

Op zaterdag 18 juni is er in en rond de feesttent een gevarieerd feestprogramma, met onder meer live muziek en een ‘Dorpsschuttersfeest’. Daarin strijden vrienden- en verenigingsgroepen uit Grathem en omgeving gezamenlijk om de GrathUM: een verwijzing naar ‘d’n Um’ die als hoogste eer bij het Oud Limburg Schuttersfeest te behalen is. Dit ludieke feestonderdeel zal zoveel mogelijk een ‘echt’ schuttersfeest benaderen, met de diverse competitie-elementen die daarbij horen.

Bij alle activiteiten is iedereen van harte welkom.