Handlettering: spelen met letters

Wanneer heb jij voor het laatst iets met de hand geschreven? In onze digitale wereld typen we meer dan dat we schrijven. Het krijgen van een handgeschreven brief of zin wordt daardoor alleen maar specialer en persoonlijker. Helemaal als dit met handlettering is gemaakt. “Ik vind het heerlijk om met letters te spelen. Je kunt er een heleboel mee. Handlettering  is ontspannend om te doen”, zegt cursiste Anka Nijsen. Zij volgde de korte cursus Handlettering bij RICK.

Handige zin

Om meteen maar een misverstand uit de wereld te helpen, handlettering is niet hetzelfde als kalligrafie. Bij handlettering gebruik je andere materialen en de techniek is anders. Je hebt veel vrijheid en je kunt het overal toepassen. Ansichtkaarten, winkelruiten, menuborden van restaurants; handlettering is overal terug te vinden.

Ook Anka Nijsen past het op verschillende manieren toe. Laatst heeft ze het voor haar petekind die ging trouwen op de envelop een hartje met letters gemaakt. “Ik was thuis altijd wel aan het fröbelen, maar dat is toch anders dan wanneer je een creatieve cursus volgt. Bij RICK leer je de basisdingen en krijg je handige tips over hoe je technieken zelf kunt toepassen.” Zoals het schrijven van de zin: The quick brown fox jumps over the lazy dog. “Het gaat daarbij niet om de inhoud, maar in deze zin komen alle zesentwintig letters van het alfabet voor. Je oefent dan automatisch alle letters.”

Weinig nodig

Iedereen kan handlettering leren en het hoeft niet veel geld te kosten. Met een stuk papier, wat pennen, een potlood, liniaal en kneedgum kom je een heel eind. Je kunt het zo gek maken als je wilt, maar dit zijn de basismaterialen. Verder is het fijn als je creatief bent en dingen durft uit te proberen. Aan beide ontbreekt het Anka niet. “Gelukkig hoeft het werk niet perfect te zijn. Zoals docent Sjan Knoops altijd zegt: “Handlettering is handwerk en geen drukwerk.” Een met de handgemaakte tekst is veel persoonlijker en mooi om te zien.”

Cadeau

Door een collega kwam Anka in aanraking met handlettering. “Mijn collega was enthousiast en liet zien wat ze maakte met zinnen en woorden. Dat wilde ik ook.” Vorig jaar werd Anka zestig en kreeg ze de korte cursus handlettering bij RICK cadeau. Na alle heftige corona-ervaringen op haar werk was dat een welkome afleiding. Anka werkt als ‘Medewerker service en zorg’ in het ziekenhuis SJG in Weert en stond letterlijk in beschermende kleding aan het bed van coronapatiënten. “Mensen waren angstig, wisten niet of ze het overleefden. We hielden hun handen vast, lieten ze voelen dat we ervoor ze waren. Eenmaal thuis onder de douche kwamen de tranen.” Ontspanning vond Anka onder andere in handlettering.

Mooie dingen

Uren kan Anka oefenen met het schrijven van letters. Met een speciale brushpen doet ze voor hoe je dikke en dunne lijnen maakt. “Duw je de pen naar boven dan zie je een dikke lijn. Laat je de pen even los en trek je die vervolgens zachtjes naar beneden dan ontstaat er een dunne lijn.” Verder zijn kleuren belangrijk voor Anka. Dat zie je terug in haar vrolijke kleurgebruik. “Mijn lievelingskleur is geel. Geel associeer ik met de zon, iets positiefs. Per dag zijn er tig momenten wat het leven mooi maakt.” Anka heeft het handletteringvirus goed te pakken en kijkt uit naar de vervolgcursus die 17 mei start. “Ik wil graag nog leren om te schrijven op glas en steen.” Anka raadt iedereen die het leuk vindt om mooie dingen te creëren aan om een cursus handlettering te doen. “Het is een fijne manier om je gedachten te verzetten en niet onbelangrijk je kunt iets bijzonders aan iemand anders geven.”

Op dinsdag 17 mei start een korte vervolgcursus handlettering bij RICK. Meld je aan voor deze drie lessen via: https://www.rickraakt.nl/cursusaanbod/cursussen/handlettering-vervolg. Op 20 september 2022 is er opnieuw een kennismakingscursus.