Laat je huisdier, kind of opa/oma niet achter in de auto

4 reacties

Voor de komende dagen worden buitentemperaturen van boven de 20°C verwacht. Dat betekent dat het in een auto erg warm kan worden. In voertuigen lopen de temperaturen al snel op, met de nodige gevolgen van dien.

“Blijf even zitten, ik ben zo terug”. Doe het niet!

Ondanks de vele waarschuwingen de afgelopen jaren gebeurt het nog steeds dat mensen hun huisdier of medemens achterlaten in een snikhete auto. Buiten de gevolgen voor de gezondheid krijg je ook de aandacht en extra geldkosten die je niet wil hebben als de politie ter plaatse moet komen.

Voor huisdieren, jonge kinderen en ouderen is het lastig om in te grijpen als het te heet voor ze wordt. Daarom waarschuwt de politie nogmaals om dat te onthouden.

Temperaturen

Meestal worden honden tijdelijk achtergelaten in een auto. In een auto wordt het snel warm (zie onderstaande tabel). Als het buiten 24°C is, is het in een auto na een half uur al 43°C. Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42°C is, kan het bloed niet meer goed worden rondgepompt omdat dit stroperig wordt. Op deze manier kan een hond overlijden.

Sla zelf geen ruit in

Een hond kan niet zweten en heeft het dus als snel erg warm. Indien de eigenaar niet wordt aangetroffen bij de auto en de politie ziet dat de hond in problemen zit dan wordt een autoruit ingeslagen om de hond te bevrijden. Sla zelf geen ruit in, want dan ben je strafbaar. Alleen de politie mag dat doen. De kosten voor de reparatie en de kosten voor een eventuele medische behandeling zijn voor de eigenaar van de hond.

Verschijnselen van oververhitting

De dierenpolitie adviseert aan hondeneigenaren om hun honden bij warme temperaturen niet in de auto achter te laten. Neem jouw hond ook niet mee met boodschappen doen, als e.e.a. langer duurt dan gepland, kan de hond in coma raken, ernstig letsel overhouden of erger. Als jouw hond oververhit is, gaat hij hard hijgen, kwijlen en ook braken. Hij ziet er uitgeput uit en heeft dringend verkoeling en water nodig.

Autoraampje open helpt niet

Een autoraampje op een kier zetten of in de schaduw parkeren heeft weinig tot geen effect. Het achterlaten van je huisdier in een snikhete auto wordt ook gezien als een misdrijf en bestraft.

Wanneer de dierenpolitie of een BOA een achtergelaten huisdier aantreft in een auto dat geeft men geen waarschuwing maar wordt er direct proces verbaal opgemaakt. Het boetebedrag kan oplopen tot in de honderden euro’s.

Huisdier of kind in auto gezien?

De dierenpolitie vraagt mensen alert te zijn op achtergelaten huisdieren in auto’s. Zie je een hond in de problemen in een auto? Bel dan bij voorkeur met 0900-8844. De politie en dierenambulance zullen ter plaatse komen om de hond te bevrijden en de nodige hulp te geven. Tik niet zelf een ruit in, dan ben strafbaar.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Tags:
Deel dit bericht
4 reacties