Mariëlle Timmermans over vrijwilligerswerk bij Schutterij Sint Lucie

Nederweert – Mariëlle Timmermans is 53 jaar en komt uit Nederweert. Ze heeft een eigen bedrijf waarin ze EHBO cursussen verzorgt. Daarnaast doet ze vrijwilligerswerk bij diverse organisaties. Het doen van vrijwilligerswerk is haar met de paplepel ingegoten: “Mijn ouders deden al vrijwilligerswerk. Ik heb het doorgezet en ik heb het ook al overgedragen op mijn zoon.”

Mariëlle is al zo’n vijf jaar voorzitter van schutterij Sint Lucie waar ze al ruim veertig jaar lid van is. Ook de schutterij is er met de paplepel ingegoten. “Ik moest vroeger met pap mee naar de schutterij. Die was drie jaar geleden zestig jaar lid. Vroeger ging je gewoon mee als gezin.” Toen ze hoorde dat er majorettes waren werd ze meteen enthousiast. Maar na vijftien jaar met een stokje zwaaien vond ze het tijd voor het echte werk: het schieten. “Ik was toch al op de schutterswei, zo ben ik erin gerold.” En niet onverdienstelijk! Ze schiet al jaren in het eerste en ze is al verschillende keren clubkampioen geweest. Ze mag dan misschien ook wel mee naar het aankomende OLS. Ze heeft al vaker op het OLS geschoten maar spannend blijft het iedere keer. “De eerste keer kan ik me nog goed herinneren. Ik stond daar als groentje. Die bolletjes moeten er tóch af!”

Als voorzitter van de schutterij verdeelt ze taken maar ze helpt zelf ook mee, net waar het uitkomt. “Ik pak graag dingen aan. Ik sta niet graag met de handen in de zakken. Ik wil gewoon helpen. Dat zit  in mij.”

De afgelopen twee jaar hebben vrijwilligers de handen flink uit de mouwen. Ze hebben het clubgebouw en de ruimte eromheen  opgeknapt. Daarnaast onderhouden diverse vrijwilligers het gebouw en de ruimte zodat alles er netjes bij ligt voor het nieuwe seizoen. Maar ook voor andere klussen zijn er vrijwilligers actief. De buks kan niet zonder kogels, die worden door een clubje vrijwilligers gemaakt. En het gebouw  wordt ook voor feesten en partijen verhuurd in combinatie met schieten (windbuks of de zware buks). Dan moet er  iemand bij de buks staan, achter de bar staan of in de keuken voor hapjes zorgen.

Naast haar vrijwilligerswerk bij de schutterij doet Mariëlle nog meer. Ze is kader instructeur bij o.a. de EHBO-vereniging in Nederweert en gaf er EHBO lessen aan de jeugd. Verder is ze actief bij de Zonnebloem, daar is ze jaren secretaris geweest maar nu ‘gewoon’ vrijwilliger. “Ik help bij de activiteiten en bij het opzetten ervan. Ook regionaal ben ik daar actief, als er iets georganiseerd moet worden in het kader van digitalisering dan kloppen ze bij mij aan.” En sinds een jaar is ze bestuurslid van het cluster, d de overkoepelende organisatie van vijf parochies in Leudal. Dat vrijwilligerswerk vloeide voort uit haar vrijwilligerswerk bij de liturgiegroep in Leveroy, het verzorgen van lezingen in de kerk.”

Mariëlle zoekt graag diepgang in het vrijwilligerswerk. “Als je vrijwilliger wordt bij de club waar je lid van bent dan raak je meer betrokken, je leert hoe dingen eraan toe gaan” legt ze uit. “Daarnaast leer je mensen op een andere manier kennen en je leert ook makkelijker met allerlei mensen om te gaan.


Dit interview is onderdeel van een reeks interviews die Punt Welzijn in 2021 en 2022 maakt in het kader van de campagne Mensen Maken Weert en Nederweert. Alle verhalen lezen? Kijk dan op www.puntwelzijn.nl/mensenmaken. Wil jij je ook vrijwillig inzetten of weten waar jouw vrijwilligerskracht ligt? Kijk dan op www.puntwelzijn.nl/socialemarktplaats.