Adriaens Molenbouw onderhoudt en restaureert molens in binnen- en buitenland

Het is Nationale Molendag. In Nederland zetten honderden molens dit weekend hun poorten open voor het publiek. Ook een aantal Weerter molens is te bezichtigen.

Dat Weert rijk is aan met name windmolens blijkt wel uit het feit dat er binnen de gemeentegrenzen negen te vinden zijn. Een aantal is in het verleden in oude glorie hersteld door Adriaens Molenbouw, dat op Boshoven gevestigd is.

Molenonderdelen

Het bedrijf onderhoudt en restaureert wind- en watermolens in met name Nederland en België. Vaak wordt een molen op locatie gedemonteerd waarna de onderdelen in de werkplaats in Weert worden hersteld of nagemaakt. Uiteindelijk worden alle onderdelen op locatie weer samengevoegd.

Werkzaamheden

In de werkplaats aan de Oude Steeg in Weert kunnen alle onderdelen van de molen gemaakt worden. Er liggen wieken van wel 25 meter lang die geschilderd moeten worden. Op een pallet liggen onderdelen die de komende tijd nagemaakt moeten worden en Wim laat zien hoe de tanden van een nieuw tandwiel op maat worden gemaakt.

Nieuwe molens

Zo af en toe bouwt Adriaens Molenbouw ook nieuwe molens. Vaak zijn dit replica’s van afgebroken of afgebrande molens. “We hebben de afgebrande molen in Kinderdijk, in 1984, herbouwd”, zo vertelt Wim. En onlangs werd molen De Zwaan in het Brabantse Vinkel opgeleverd. De originele werd jaren geleden verkocht aan een gefortuneerde Amerikaan.

Doorn in het oog

De Weerter molens liggen er, volgens Wim Adriaens, goed bij: … op één na. “De enige doorn in het oog is de Odamolen langs het kanaal. Het houtwerk in de wieken begint eruit te vallen en er zullen denk ik wel verschillende balken vernieuwd moeten worden aan de buitenkant”. Adriaens ziet hier voor zijn bedrijf wel een rol weggelegd.

Opvolging

De familie Adriaens is al vele tientallen jaren actief in de molenbouw. Wim is inmiddels de zevende generatie. En de achtste is ook al actief in het bedrijf. Zijn zoon Jethro gaat, zo hoopt hij, het bedrijf op termijn overnemen.

Timmerman gezocht

Het bedrijf is momenteel op zoek naar een timmerman die het team kan versterken. Wim Adriaens: “Interesse is eigenlijk het belangrijkste en het willen leren, want je moet het toch hier leren. Er is geen opleiding voor”. Interesse? De contactgegevens staan op www.adriaensmolenbouw.nl.

In onderstaande video gaan we op bezoek in de werkplaats van Adriaens Molenbouw en vertelt directeur Wim Adriaens waarom hij de St. Odamolen langs het kanaal in Weert graag onder handen zou willen nemen.

Bekijk de video: https://youtu.be/9uIdE38yvnc