Plezierige nostalgie bij documentaire Wertha Brouwerij

In de vorige eeuw kende Weert vele brouwerijen. De bekendste en succesvolste was toch wel de Wertha Brouwerij. Tussen 1909 en 1960 werd er het tot ver buiten de gemeentegrens bekende Wertha Bier gebouwen. Eind jaren ’60 sloot de brouwerij haar deuren.

Jo van Geneijgen maakte een documentaire over de Wertha Brouwerij. Samen met oud-medewerkers en oud-buurtbewoners haalt hij herinneringen op. Afgelopen week werd de film drie keer vertoond bij Theater de Huiskamer. Bij een van deze voorstellingen waren burgemeester Vlecken en alle mensen die in de documentaire aan het woord komen aanwezig.

Nostalgie

Een van die oud-medewerkers van de Wertha Brouwerij is Frans Oudenaarde. In de documentaire vertelt hij over zijn vader, die maar liefst 50 jaar bij het bedrijf werkte. Frans zelf was er enkele jaren werkzaam. Hij verleende met veel plezier zijn medewerking aan de documentaire over de Wertha Brouwerij; “Dat was plezierig. Er kwamen ouder herinneringen … het was nostalgie”.

Samenwerking

Filmmaker Jo van Geneijgen maakte eerder al de film ‘De Werf’, over een oude Weerter scheepswerf. Ook maakte hij samen met Hub Bukkems het boek ‘Leuken: Tijdsbeeld van toen’. De twee zijn elkaar de afgelopen jaren zeker niet uit het oog verloren. Hub is in de Wertha-documentaire degene die de voice-over voor zijn rekening neemt.

Gevraagd

Van Geneijgen werd door Huub Raemaekers gevraagd of hij een film over de Wertha Brouwerij wilde maken. Raemaekers is de nieuwe beheerder van de oude Mouttoren van de Wertha Brouwerij. “Huub begint daar een biermuseum in … Het is de bedoeling dat hij in de Mouttoren vertoond gaat worden”. Hiervoor heeft Van Geneijgen een korte versie van de film gemaakt. Deze duurt een half uur.

“Straks zijn er natuurlijk ook groepen die graag de hele film willen zien. Daar zal Huub een manier voor vinden dat die dan te boeken is”. Volgens Van Geneijgen zijn er al verschillende bejaardencentra die interesse hebben getoond.

In onderstaande video zie je een aantal fragmenten uit de documentaire over de Wertha Brouwerij. Ook komen maker Jo van Geneijgen en oud-werknemer Frans Oudenaarde aan het woord.

Bekijk de video: https://youtu.be/oMouEu37wXY