Basisschooljeugd strijdt in Weert voor ticket NK Schoolhandbal

In Sporthal Aan de Bron in Weert werden woensdagmiddag de Regionale Finales Schoolhandbal gehouden. Acht teams van verschillende Limburgse basisscholen streden om een plek op het Nederlands Kampioenschap Schoolhandbal, dat later deze maand in Arnhem wordt gehouden. De organisatie was in handen van HV Rapiditas en Limburg Handbal.

Grote lokale inbreng

De kinderen streden in twee poules om een plaats op het NK Schoolhandbal. In poule A kwamen meisjes van drie basisscholen uit Maasbree, Swalmen en Weert in actie. OBS Molenakker was de Weerter troef.

Poule B bestond uit vijf gemengde teams. Naast twee basisscholen uit Voerendaal en Beesel was ook hier de lokale inbreng hoog. Maar liefst drie scholen uit Weert en Nederweert waren van de partij: BS Aan de Bron en Brede School Moesel uit Weert en IKC De Kerneel uit Nederweert.

Topspelers

Volgens Miranda Velter, van de organisatie, zijn het vooral meiden die handballen. “Er wordt landelijk aan gewerkt om meer jongens aan het handballen te krijgen”. Mede daarom waren er ook twee spelers van de Limburgse tophandbalvereniging Limburg Lions uit Sittard-Geleen aanwezig. “Martijn Kleijkers en Jens Dijkstra, die komen aan de zijkant met de kinderen werken. We hebben een snelheidsmeter, we hebben tsjoek staan … dus allerlei balspellen die wel een beetje gerelateerd zijn aan het handballen”. 

Winnaars

Aan het einde van de middag werd duidelijk dat in poule A de meiden van BS De Octopus uit Swalmen een ticket voor het NK Schoolhandbal verdiend hadden. Tweede werd OBS Molenakker uit Weert, gevolgd door BS De Violier uit Maasbree.

In poule B met daarin de gemengde teams kregen de nummers een en twee een ticket voor het NK. Winnaar IKC De Kerneel uit Nederweert en BS Aan de Bron uit Weert waren de gelukkigen. Derde in deze poule werd de Brede School Moesel, vierde was BS Bergop en de vijfde plek was voor BS De Meander uit Beesel.

Finale NK

De afgelopen weken hebben in nog elf andere plaatsen regionale finales plaatsgevonden. De winnaars hiervan ontmoeten elkaar op zaterdag 11 juni a.s. tijdens de finale van het Nederlands Kampioenschap Scholenhandbal. Deze wordt gehouden in Arnhem.

Wil je weten wat een tsjoek is? In deze video zie je de schooljeugd tijdens de Limburgse Kampioenschappen Schoolhandbal in Weert aan het werk met een tsjoek.

Bekijk een video: https://youtu.be/yz8_Avv7dsE