Directeur Kristel Bovend’eerdt van IKC De Kerneel maakt carrièreswitch

‘Tijd voor een nieuw avontuur, samen met mijn man en kinderen’

Foto via Meerderweert

Na 23 prachtige jaren in het basisonderwijs neemt Kristel Bovend’eerdt (44) binnenkort afscheid als directeur van IKC De Kerneel in Nederweert. Thuis in Swartbroek begint ze aan een nieuw avontuur als uitbaatster van fiets- en wandelcafé Hoeve Lieshout.

Een toekomst in de horeca, samen met haar man Hans en kinderen Maud en Noor. “De tijd is er rijp voor, deze kans kon ik niet laten schieten”, zegt Kristel. Ze draagt het directeursstokje per 1 augustus over aan interim directeur Martien van Litsenburg, maar blijft binnen onderwijsstichting MeerderWeert actief in de ondersteuning van directieclusters.

Ze weet het zeker. De laatste schooldag op De Kerneel – vrijdag 22 juli – zal gepaard gaan met tranen. “Ik ga het enorm missen, het dagelijkse contact met kinderen, ouders en collega’s. Het werk in het onderwijs. Het is prachtig om een bijdrage te mogen leveren aan de ontwikkeling van kinderen.”

Stoppen op het hoogtepunt

In 1999 begon Kristel als leerkracht op basisschool De Bongerd. Ruim twintig jaar later schrijft ze als senior-directeur nieuwe leerlingen in van ouders die ze zelf in haar klas heeft gehad. “Dat geeft je toch wel het gevoel dat de cirkel rond is. Ik heb altijd gezegd dat ik op het hoogtepunt wil stoppen. In mijn ogen is dat moment nu daar.”

De geboren Nederweertse kijkt met trots en tevredenheid terug op de afgelopen jaren. In het bijzonder op de vorming van het scholencluster Samen Sterk(er) in Nederweert, het resultaat van een spontaan geboren en intensieve samenwerking tussen IKC De Kerneel, IKC De Bongerd en IKC Budschop. “Samen hebben we besloten om de onderlinge concurrentiegedachte te laten varen. Voor elke nieuwe leerling bekijken we nu welke school het beste bij hem of haar past. Er is slechts één gezamenlijk belang: het kind”, zegt Kristel die deze clustervorming als senior-directeur de laatste jaren begeleidde. Doordat elke basisschool binnen het cluster een eigen profiel heeft, blijft er voor ouders nog wel degelijk iets te kiezen. De Bongerd is vanwege zijn ligging bij sportpark De Bengele georiënteerd op sport.

Bij IKC De Kerneel ligt het accent meer op cultuur en in Budschop staat de kruisbestuiving met verenigingen in de wijk centraal. Kristel: “Sinds dit schooljaar zijn alle scholen binnen MeerderWeert in clusters ondergebracht. In Nederweert werken we al langere tijd intensief samen. De drie basisscholen beschikken over sterke teams met medewerkers die de clustervorming een warm hart toedragen. Collega’s van de scholen kennen elkaar en zoeken elkaar op. Dat bevestigt me in de overtuiging dat dit het beste moment is om te stoppen. Ik laat iets moois achter, maar krijg er ook iets moois voor terug.”

Twee fulltimebanen

Eerlijk gezegd was het ook de hoogste tijd om een keuze te maken. Al maandenlang combineert Kristel twee fulltimebanen. Na het werk op school gaat ze thuis in Hoeve Lieshout in één adem door. Het melkveebedrijf van weleer is omgebouwd tot een prachtig fiets- en wandelcafé met 25 landelijk gelegen camperplaatsen. Wat als experiment begon, is serious business geworden. “Mijn man Hans heeft in de dagelijkse bedrijfsvoering dringend versterking nodig. Dat heeft mijn keuze in een stroomversnelling gebracht. In de meivakantie heb ik de knoop doorgehakt.”

Het nieuwe avontuur is te mooi om te laten schieten, zegt ze. “Ook hier in Hoeve Lieshout ben ik tussen de mensen, veelal vaste gasten die je na verloop van tijd goed leert kennen. Ik kijk naar hun wensen en stem daar de dienstverlening op af. En net als op school kijken we ook hier naar elkaar om. Op een van onze camperplaatsen staat een ouder echtpaar uit Noord-Limburg. Ze zijn er bijna het hele jaar. De man kan thuis niet alleen voor haar zorgen. Hier houden we allemaal een oogje in het zeil, zodat ook hij van z’n vakantie kan genieten. Ik vind dat wel een mooie gedachte.”

Teamplayer

Ondertussen komt de laatste schooldag steeds dichterbij. Bescheiden als ze is kijkt Kristel er met gemengde gevoelens naar. “Ik sta niet zo graag in het middelpunt. Laat het team maar stralen, daar geniet ik veel meer van. Daarbij verdwijn ik niet helemaal uit beeld. Als directieondersteuner blijf ik minimaal één dag in de week binnen MeerderWeert actief. Lekker sparren met collega’s, nieuwe ideeën bedenken voor het onderwijs. Ik kijk er naar uit.”