MeerderWeert en Eduquaat roepen Weerterland uit tot ‘Beweegrijk’

Algemeen Weert Reageer 5 min. leestijd

Bewegen moet voor kinderen in het Weerterland de normaalste zaak van de wereld worden. Met die missie voor ogen bundelen de 22 basisscholen van MeerderWeert en Eduquaat de krachten. Samen met de gemeenten Weert en Nederweert willen zij ervoor zorgen dat kinderen op school en daarbuiten dagelijks en ook blijvend in beweging komen. ‘Bewegend leren’, wordt het nieuwe credo. 

Onderzoek laat er geen misverstand over bestaan: leerlingen die regelmatig bewegen, zijn lichamelijk en geestelijk fitter en presteren daardoor beter op school. Voor MeerderWeert en Eduquaat is de tijd van praten voorbij. Samen met Punt Welzijn, dat het proces begeleidt, gaan zij het bewegingsonderwijs op de basisscholen planmatig inrichten en naar een hoger niveau tillen. Naar analogie van De Efteling moet het Weerterland een ‘Beweegrijk’ worden, een regio waar elke dag bewegen de norm is.

Bewegen in het DNA

Vanaf 1 augustus 2023 zijn scholen in ons land wettelijk verplicht om leerlingen minimaal twee lesuren per week te laten bewegen. Voor de basisscholen in Weert en Nederweert is dat slechts een begin, hun ambitie reikt nog veel verder. “Bewegen moet in het DNA van onze leerlingen komen”, vertelt bestuurder Bart Caris van MeerderWeert namens de twee stichtingen. “Dat wil zeggen dat kinderen niet alleen tijdens de gymles, maar de hele dag in beweging zijn. Samen met Punt Welzijn en Bureau Ne9en, onze uitvoeringspartners van de gemeenten Weert en Nederweert, bekijken we hoe we die ambitie kunnen vertalen naar de praktijk.”

Natuurlijk zijn er voor kinderen in deze regio op dit moment al de nodige sport- en beweegactiviteiten. Denk aan het Weerter Scholen Toernooi, vorige maand, of de Lekker Fit Week Week en de Week van Gezonde Jeugd die in juni van start gaat. Daarnaast heeft elke basisschool afzonderlijk aandacht voor bewegen, de een meer dan de ander. Afgesproken is nu om het bewegingsonderwijs schooloverstijgend en met urgentie te gaan oppakken. Eerst brengen we in kaart hoe het bewegingsonderwijs er nu voorstaat en waar de scholen tegenaanlopen op het gebied van personeel en huisvesting. Vervolgens gaan we aan de hand van alle wensen samen het bewegingsonderwijs van de toekomst vormgeven”, zegt directeur Frank Simons van Brede School Moesel die namens Eduquaat de kar trekt.   

Bewegend leren

Nicole van der Weerden, teamcoach Gezonde Leefstijl bij Punt Welzijn, neemt alvast een voorschot. “Door de ruimtes in en buiten de school anders in te richten stimuleer je kinderen op een natuurlijke manier om in beweging komen. Daarnaast zijn er tijdens de les tal van mogelijkheden om leren en bewegen met elkaar te combineren. Bij het vak rekenen zou je bijvoorbeeld hinkstapspringend de tafeltjes kunnen leren. En waarom zou je topografie uit een boek moeten leren als je ook een grote landkaart op de grond kunt leggen waarbij je van land naar land springt. Niet alleen gezonder, maar ook een stuk leuker. Daarbij is het bewezen dat je informatie veel beter onthoudt wanneer je beweegt”, vertelt Nicole die de onderwijsstichtingen in het hele traject begeleidt.

Niet praten maar doen

Achteroverleunen is er niet meer bij, zo hebben de 22 basisscholen van MeerderWeert en Eduquaat tijdens een startbijeenkomst in april met elkaar afgesproken. De gezondheidscijfers zijn alarmerend. Steeds meer kinderen kampen met overgewicht, met alle gevolgen van dien. “Het is tijd voor actie”, zegt Frank Simons, directeur van Brede School Moesel. “Niet alleen op school, maar ook daarbuiten willen we kinderen in beweging brengen. Daarom gaan we ook ouders aansporen om dit thuis blijvend te stimuleren. Bewegen moet vanzelfsprekend worden. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Pak bijvoorbeeld een bal of neem de fiets en ga lekker naar buiten.”

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie