Familie- popfestival Kruisbestuiving smaakt naar meer

Samen muziekmaken daar draait het om bij de eerste editie van het familie- en popfestival Kruisbestuiving op zondagmiddag 17 juli bij het Raphaëlpad en Ursulinehof in Weert. Jong en oud stapt in allerlei combinaties het podium op om samen muziek te maken. Het plezier spat eraf. En het zonnige weer zorgt ervoor dat het publiek blijft plakken.

Het schoolorkest van basisschool Sint Jozef Altweerterheide trapt om 13.00 uur af. Vaders, moeders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s en alle anderen luisteren geboeid naar de muziek. “Moet je toch eens horen hoe dat klinkt”, zegt een trotse oma. Met rode hoofden van inspanning spelen de kinderen van de groepen 6, 7 en 8 hun ingestudeerde repertoire. Na afloop is er een groot applaus. Trompettist Lester (11 jaar) loopt met een stralend gezicht naar zijn familie. “Goed gedaan jongen!”. In de wintermaanden zijn ze op school gestart met het orkest en nu staan ze al op het podium. Lester vindt het geweldig. “De trompet heb ik gekozen, omdat je er heel veel mee kunt.”

Samen muziek maken

Initiatiefneemster Linda Smeets hopt van het ene naar het andere podium. Samen met popcoördinator Sander Hoeben heeft ze het festival op poten gezet. Ze is blij met wat erop en rond de podia gebeurt. “De optredens zorgen voor kruisbestuivingen. Vandaag plukken we daar de vruchten van.” Zo treden leerlingen van muziekschool Drieklank samen op met bijvoorbeeld leerlingen van RICK, LVO, RICK Rockplein en Zang en Co. Ook leerlingen van Muziekhuis Maarheeze en ‘Beter met muziek’ en Mamontovas Fortepiano delen het podium met elkaar.

Livemuziek

Linda vindt het jammer dat er steeds minder livemuziek is. “Vroeger liep de harmonie door de straten en hoorde je de verschillende instrumenten. Nu moet je er toevallig mee in aanraking komen.” Met het organiseren van het gratis festival wil ze een podium bieden en mensen laten ervaren wat er allemaal mogelijk is als je samen muziek maakt. Ook Sander onderstreept het belang om naar verbindingen te zoeken tussen de verschillende muziekeilandjes. “Als organisaties leren we elkaar hierdoor beter en sneller te vinden.”

Zwaaien, stampen, klappen

Ondertussen doen de zoontjes (3 en 6 jaar) van moeder Nienke in de Ursulinehof enthousiast mee met Muziekpret met dreumesen en peuters. Ze zingen, zwaaien, stampen en klappen met hun handen. Vooral het liedje met de eitjes maakt indruk. Thuis luisteren ze veel naar liedjes van Kinderen voor Kinderen. “Super leuk al die optredens. Ongemerkt maken ze kennis met muziek en muziekinstrumenten. Voor moeder Nienke is muziek belangrijk. Muziek hoort erbij en ik hoop dat ze er gevoel bij krijgen.”

Infomarkt

Langs het Raphaëlpad en Ursulinehof staan kraampjes van verschillende muziekscholen, muziekverenigingen en koren. “De infomarkt is bedoeld om meteen de stap naar muziekles of repetitieavond te zetten. Niet wachten, maar doen”, benadrukt Linda.

Optreden met leeftijdsgenoten

Even verderop zit Siem (11 jaar). Op z’n rug draagt hij een cello. Siem heeft net opgetreden samen met andere cellisten. “Het is heel leuk om samen met leeftijdgenoten muziek te maken.” Zijn moeder vindt muziek belangrijk voor de algehele ontwikkeling. “In muziek kan je zoveel emoties kwijt.”

Muziek maken met een beperking

Op het podium is zanger Joep (29 jaar) van de band Special Twist – United by Music, helemaal in z’n element. Hij zingt, danst en lacht. Hij komt uit Panningen en laat samen met z’n bandleden horen dat je ondanks een beperking prima muziek kunt maken en het publiek kunt enthousiasmeren.

Megaband

Aan het eind van de middag nodigt Linda Smeets alle muzikanten uit om samen op het podium het slotnummer In de Schuur van Ronnie Flex en Snelle te spelen. Hiermee komt een eind aan een middag vol optredens. Het familie- en popfestival Kruisbestuiving smaakt zeker naar meer.