‘Gluren bij de buren’ maakt nieuwsgierig

Bij Gluren bij de buren kom je oren en ogen te kort. “Weten jullie dat de Tramhalte vroeger aan de andere kant van de singel lag”, vertelt één van de stadsgidsen van regio Weert, die dinsdagavond 12 juli uitleg gaven over de Maasstraat en Maaspoort, binnen en buiten de wal in Weert.

Grote opkomst

Velen waren op de historische wandeling afgekomen. Het beginpunt, de Sint Martinuskerk, stroomde vol belangstellenden. Peter Korten, voorzitter van de geschied- en oudheidkundig genootschap De Aldenborgh heette iedereen welkom. Deken Hans Franken ontlokte een lach bij het publiek toen hij het mysterie van de gesloten deur tussen zijn ambtswoning en het Birgittinessenklooster ontrafelde. Wethouder Suzanne Winters riep op nieuwsgierig te zijn en de oren en ogen goed open te houden. Vervolgens gingen de aanwezigen in groepen op pad met een begeleider. Op verschillende plekken langs de Maasstraat en Maaspoort stonden de stadsgidsen de groepen op te wachten om ze mee naar vroeger te nemen.

Drie eggen

Bij de Walburgpassage ging het onder andere over Waltje Gruythuysen en de zout- en zeepziederij van de familie Janssens. “Kijk hier zie je het familiewapen van de Janssens met z’n drie eggen. De drie eggen kom je op meerdere plekken in Weert tegen. In een raamschildering in de Sint Martinuskerk, op het stadskerkhof en in Museum W.” Geboeid luisteren de mensen naar de verhalen en leuke details. Een man op leeftijd weet nog veel van vroeger. “Ik loop mee om te kijken of het klopt”, lacht hij.

Iemand die al vaker mee is geweest is José Valk. “Ik ben erg geïnteresseerd in ons erfgoed en vind het leuk om me daarin te verdiepen.” De broers Erik en Rob uit Nederweert lopen net het poortje van het Birgittinessenklooster uit. “Wij doen vooral uit nieuwsgierigheid mee. We willen er meer vanaf weten.” Twee mannen uit België vinden Gluren bij de buren amusant en leerrijk. “Het is een mooie en ontspannende manier om je eigen verleden beter te leren kennen.

Oud politiebureau

Iets verderop staat vader Erik met z’n dochtertje Sofia op de fiets in het steegje met de muurschildering. Sofia vraagt van alles, maar is ook een beetje moe geworden van alle informatie. Twee vrouwen die elkaar onder andere van het werk kennen, zijn net bij het hotel-café van Toosje Verstraeten en het oud politiebureau geweest. “Je ziet nu veel meer dan wanneer je door de stad loopt om boodschappen te doen.”

Bij de Oude Schut gaat het over de drankenhandel van August Mathijsen. Later is dat een jeneverstokerij geworden. “Kijk op het etiket zie je de stompe toren. Zo zag de Sint Martinuskerk er toen uit.”

Cultuurhistorische zomer

Gluren bij de buren is een onderdeel van de Cultuurhistorische Zomer 2022 van geschied- en oudheidkundig genootschap De Aldenborgh. Kijk voor het hele programma op www.dealdenborgh.nl.


Een bijdrage van Arjanne van Voorst