Laatste kans bezoek tentoonstelling ‘Dat wat blijft’

De expositie ‘Dat wat blijft’ over en met mensen die wonen langs de Zuid-Willemsvaart is nog te zien t/m aanstaande zondag 3 juli.

De varende tentoonstelling ‘Dat wat blijft’ op het binnenvaartschip Oostenwind is een groeiend kunstproject. Het wordt door bewoners van verschillende plaatsen langs het kanaal mede ingevuld en vormgegeven.

Tijdens het project verzamelde beeldend kunstenaar Monique Broekman bijzondere en persoonlijke verhalen en objecten over het kanaal. Ook in Weert ging Broekman op onderzoek. Veel van deze prachtige verhalen zijn nu te zien in Weert. DAT WAT BLIJFT ligt afgemeerd ter hoogte van de Mouttoren (Werthaboulevard).

Een varende expositie op een binnenvaartschip

Het multidisciplinaire project ‘Dat wat blijft’ van beeldend kunstenaar Monique Broekman en co-curator Alexandra van Dongen loopt al enkele jaren en ‘zakt’ de gehele Zuid-Willemsvaart af van Den Bosch naar eindpunt Luik. Monique Broekman woont zelf aan de Zuid-Willemsvaart in Den Bosch. Het kanaal en zijn schat aan grote en kleine verhalen maakten haar nieuwsgierig. Zij ging op zoek bij haar ‘kanaalburen’ naar verhalen over het kanaal die ze vervolgens in korte documentairefilms, schilderijen en objecten tot leven laat komen. Zo wordt samen gebouwd aan een nieuwe, veel persoonlijkere geschiedenis van het 122 km lange kanaal, dat dit jaar 200 jaar bestaat.

Verhalen uit Weert

In Weert zijn onder meer de volgende verhalen verfilmd: bekende Weertenaar Frits Weerts vertelt over een klok die in 1928 uit de puinhopen van een ingestort huis naast de meelfabriek tevoorschijn kwam. Oud-directeur Jan Otten vertelt hoe hij tegen wil en dank directeur werd van de Nationale Luciferfabriek en over het succes van de filmsterrenplaatjes op de luciferdoosjes. Johan en Marian Smeets, ouders van kunstenaar/designer Job Smeets, nemen je mee naar het atelier van Studio Job. Hier wordt hard gewerkt aan het kunstwerk van de voormalige laad- en loskraan aan de Wertha Boulevard. De vader van schippers-dochter Marja Meulen voer in dienst van de Zinkfabriek in Budel-Dorplein. Monique Broekman struint samen met Marja door het hoge gras, op zoek naar de haven lag waar ze ooit met haar broers dobberde op het kanaal. Ook gaan ze terug naar Marja’s favoriete aanmeerplek in Weert: het ‘Verliefdenlaantje’.

In het ruim van de Oostenwind is een keur aan verhalen en objecten te bekijken, niet alleen van de stad waar het schip ligt, maar ook van de andere deelnemende steden. Te zien zijn korte filmportretten, objecten, schilderijen, foto’s, borduurwerken en gedichten. Er klinkt een geluidswerk van Angela de Weijer; zij componeerde een ode aan de gravers van het kanaal. Bijzondere onderwaterbeelden laten een onbekend aspect van het kanaal zien.

‘Dat wat blijft’ is gratis te bezoeken t/m zondag 3 juli. Dagelijks tussen 11.00 en 17.00 uur.