Nyrstar Budel bestaat 130 jaar en organiseert Open Dag op 24 september

Budel-Dorplein – Met een rijke geschiedenis van 130 jaar is Nyrstar in Budel uitgegroeid tot een van de grootste zinksmelters ter wereld. Op 24 september openen ze hun deuren voor het grote publiek tijdens een Open Dag.

Sinds 1892 is de geschiedenis van Budel versmolten met zink. De zinksmelter, met vroegere namen als Kempensche Zinkmaatschappij, Budelco, en sedert 2007 Nyrstar, schrijft sinds 2019 een nieuw hoofdstuk. Toen werden de operationele activiteiten van Nyrstar na een financiële herstructurering voor het grootste deel eigendom van Trafigura (een marktleider in de wereldwijde grondstoffenhandel). Vandaag behoort Nyrstar Budel tot de grootste zinksmelters ter wereld.

General manager Henk Leendertse: ‘ons zink is Europees gekend,  maar Nyrstar drukt ook een sterke stempel op de lokale gemeenschap in Budel. Het bedrijf heeft hier zijn verleden, maar ook zijn toekomst’.

Ondanks de lange geschiedenis is de sfeer bij Nyrstar altijd familiaal geweest. ‘De fabriek in Budel is er eentje waar generaties elkaar opvolgen. De verbondenheid met de fabriek wordt in veel gevallen bij wijze van spreken nog steeds doorgegeven van vader op zoon en dat voel je’, zegt Henk Leendertse. ‘Die verbondenheid is van onschatbare waarde.’

Om die sterke band te behouden, hamert het bedrijf op goede relaties met lokale besturen en buurtbewoners. ‘Open kaart spelen is de sleutel’, zegt Leendertse. ‘We proberen zoveel mogelijk lokaal te doen. Naast onze bijna 500 eigen medewerkers, tellen we 1.500 indirecte medewerkers bij bedrijven in de omgeving.’

Nyrstar zet samen met Trafigura ook flinke stappen op het vlak van duurzaamheid. ‘We spelen een voortrekkersrol in de energietransitie. We zijn bijna volledig geëlektrificeerd. Als één van de grotere, elektrische, energiegebruikers in Nederland, draaien we 100% op groene elektriciteit.’

In de toekomst wil Nyrstar, met de steun van Trafigura, nog meer inzetten op groene energie en energieopslag.

Daarbij komt dat de fabriek in Budel een grote troef heeft: de fabriek kan opereren als een soort virtuele batterij waarbij ze haar productiecapaciteit afstemt op de beschikbare hernieuwbare energie. Op dagen met veel wind en zon, kunnen ze dan tot 150 procent extra produceren. Tijdens windstille momenten en wanneer de zon minder schijnt, schroeven ze de capaciteit terug, bijvoorbeeld naar 50 procent. Ze zijn bereid hiervoor een deel van de fabriek uit te breiden. Henk Leendertse: ‘we zijn daartoe bereid omdat elektrificatie en nog flexibeler omspringen met ons elektriciteitsverbruik essentiële onderdelen zijn van de toekomst van de industrie. We pleiten dus voor een toekomstgericht energiebeleid en nauwere samenwerkingen met de overheden en industrieën.’

Meer over de Open Dag van 24 september vind je op www.nyrstaropendag.com.