‘Vectory of Memory’ op de Vossenberg in Meijel

Algemeen Uitgaan Weert Reageer 3 min. leestijd
Foto door: Dorpsoverleg Meijel

Meijel – Vanaf 7 juli is bij de Vesting en Belfort Vossenberg in Meijel een ‘Vector of Memory’ te bewonderen. Met deze bijzondere markering maakt de Vossenberg deel uit van de Liberation Route Europe, een internationaal netwerk van meer dan 10.000 kilometer aan wandelroutes langs musea, monumenten, begraafplaatsen en historische locaties die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.

De Vector is een bijzondere wegwijzer in een serie van meerdere ‘Vectors of Memory’, ontworpen door de befaamde Amerikaanse architect Daniel Libeskind. De vectoren markeren belangrijke gebeurtenissen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Bij de Vesting en Belfort Vossenberg wordt niet alleen door de luistersteen het verhaal van David Mckellar, verteld maar ook de daar liggende kazematten en het Belfort hebben een verhaal. Het verhaal over de realisatie van deze kazematten en hun functie in de Peelraamstelling. En het verhaal hoe geallieerden de weg door de peel vonden met behulp van een bewoner nabij de Vossenberg.

Een wandeling langs deze kazematten/rijksmonumenten en het beklimmen van de 22 meter hoge Belfort is meer dan de moeite waard.

Internationaal wandelnetwerk

Met de speciale themaroute ‘Bevrijding van Limburg’ gaat Limburg deel uitmaken van het internationale wandelnetwerk. Deze route loopt van Mesch tot Mook, door heel Limburg, en staat stil bij belangrijke plekken en verhalen over de eindfase van de oorlog. In september wordt de route gepresenteerd in Mesch, waar in 1944 Amerikaanse troepen als eerste de Belgisch-Nederlandse grens overstaken.

Ondertussen is de hoofdroute door Limburg en meer dan 150 verhalen al te zien op www.liberationroute.com. Binnenkort volgen ook nog korte wandelommetjes en een route langs het oorlogsverleden van Zuid-Limburg. Met de routeplanner op de website en de gelijknamige app kan de route nu al gewandeld worden.

LRE Foundation, initiatiefnemer van de Liberation Route Europe, werkt voor de wandelroute ‘Bevrijding van Limburg’ nauw samen Limburg Marketing, Routebureau Noord- en Midden-Limburg en Routepunt Visit Zuid-Limburg. Financiële bijdragen worden geleverd door de Provincie Limburg, alle gemeenten in Limburg, Ons WCL Midden-Limburg en het Vfonds.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie