Lambertustoren Nederweert geopend tijdens Open Monumentendag

Algemeen Nederweert Regio Uitgaan Reageer 2 min. leestijd

Nederweert – Tijdens de Open Monumentendag op 10 en 11 september openen duizenden monumenten in Nederland gratis hun deuren voor publiek. Ook de monumentale Lambertustoren in Nederweert is te bezoeken, op zondag 11 september tussen 13.00 en 17.00 uur.  

Duurzame restauratie

In 2020 vond een grote renovatie plaats van de toren. ‘De Wachter van de Peel’ stond toen lange tijd in de steigers. Tijdens de renovatie is onder meer metselwerk vervangen, zijn voegen vernieuwd, is natuursteen hersteld en zijn de leien van de vier hoektorens vervangen. Ook is het hout van de klokkenstoel hersteld en werd een nieuwe zoldervloer aangebracht. De wijzerplaten werden opnieuw verguld en de led-verlichting en bliksemafleiding zijn hersteld. Tenslotte is er onderhoud gepleegd aan de luidklokken en zijn de kozijnen geschilderd.

175 treden

Een deel van de resultaten van deze restauratiewerkzaamheden zijn van dichtbij te zien tijdens de Open Monumentendag op zondag 11 september. Het beklimmen van de toren is deze dag gratis. Bezoekers moeten 175 treden nemen om bij de 41 meter hoge balustrade te komen. Van daaruit kan ook de spits bezocht worden, waarvan een grote restauratie in 2010 werd afgerond. Er is geen lift in de toren en torenspits. Bezoekers dienen goed ter been te zijn.

Vrienden van de Lambertustoren

In 2017 werd de Stichting Vrienden van de Lambertustoren opgericht. De stichting zet zich in voor fondsenwerving en het enthousiasmeren van inwoners om activiteiten te organiseren in en rond de Lambertustoren. In het kader van de 555-jarige verjaardag van de toren vond op 13 juli jl. een smakelijke belevingsavond plaats op het Lambertushof. Een aantal inwoners heeft zich tijdens die avond aangemeld als nieuwe Vriend van de Toren. Onder de noemer torenfeesten wil de stichting vaker evenementen organiseren.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie