WML continueert innamestop wegens onbekende stoffen in de Maas

Algemeen Weert Reageer 2 min. leestijd

WML moet uit voorzorg de innamestop van Maaswater voor de drinkwaterproductie in Heel continueren. Vanuit hier wordt ook drinkwater geleverd naar het Weerterland.

Er zijn nieuwe, onbekende stoffen aangetroffen in de Maas. WML zet daarom de winning van diep grondwater opnieuw in als back-up. WML benadrukt dat er in het hele gebied in Midden- en Noord-Limburg voldoende drinkwater van hoge kwaliteit uit de kraan komt, maar dat de hardheid van het water tijdelijk weer zal toenemen.

De toename van de hardheid wordt veroorzaakt door de inzet van het diepe grondwater en kan merkbaar zijn door afzetting van kalk, bijvoorbeeld door een laagje op de thee, aanslag op glaswerk, kranen of douchewanden. Het drinkwater is geschikt voor consumptie en voldoet ruimschoots aan de strenge wettelijke voorschriften, zo benadrukt WML.

WML kan op dit moment niet aangeven hoe lang deze innamestop gaat duren, om welke stoffen het gaat en waar deze vandaan komen. De kans is groot dat de aanhoudende droogte, hoge temperaturen en de lage waterstand van de rivier van invloed zijn op de samenstelling van het Maaswater en de aanwezigheid van verhoogde concentraties van onbekende stoffen.

te bepalen om welke stoffen het gaat, wat de herkomst is en wat de effecten zijn, wordt opnieuw zorgvuldig onderzoek gedaan. WML hanteert hierbij strenge veiligheidseisen en bewaakt de waterkwaliteit continu.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie