WML wil inname water uit Maas gaan hervatten na onderzoek

Sinds medio mei heeft WML uit voorzorg een aantal keren de Maaswaterinname langdurig gestaakt vanwege concentraties van een onbekende stof die werden aangetroffen in het Maaswater. Water uit de Maas wordt ook gebruikt voor drinkwater in het Weerterland.

Na zorgvuldige analyse in diverse laboratoria is deze stof geïdentificeerd als een natuurlijke stof, Neophytadiene, die door bepaalde algen en planten wordt aangemaakt. De omstandigheden van de afgelopen weken waren ideaal voor de ontwikkeling van algen en daarmee de aanmaak van deze natuurlijke stof: warmte, voedingsstoffen, veel zonlicht en weinig waterafvoer met stilstaand water.  

Onderzoek heeft aangetoond dat de bestaande zuivering deze natuurlijke stof afdoende uit het Maaswater verwijdert. Dit komt enerzijds door toepassing van de zuiveringsstappen in het waterproductiebedrijf Heel en anderzijds als gevolg van natuurlijke afbraak, vermenging met grondwater en bodempassage.

Terug naar reguliere situatie

Onderzoeksinstituut KWR heeft inmiddels bevestigd dat ze, op basis van alle tot nu toe beschikbare informatie, ervan uit kunnen gaan dat de natuurlijke stof geen risico’s voor de gezondheid oplevert. Momenteel is WML in overleg met de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT), de toezichthouder op de drinkwatervoorziening, over het weer terugschakelen naar de reguliere situatie.

Tijdelijk harder water

WML ving de innamestop van Maaswater op door vanaf 12 juli tijdelijk over te stappen op een diepe grondwaterwinning en opschaling van pompstations in de omgeving van Heel. Hierdoor kregen klanten in delen van Midden- en Noord-Limburg tijdelijk harder water, zo ook in Weert en Nederweert.

Klanten werden per e-mail en sms geïnformeerd. Zodra de hardheid van het drinkwater weer afneemt en stabiel blijft op het gebruikelijke niveau, informeert WML haar klanten in het betreffende gebied opnieuw.