Huldiging jubilarissen en koningschieten bij Schutterij St. Job

Minke Kneepkens

Een week voor Weert kermis wordt bij Schutterij St. Job op Leuken geschoten voor een nieuwe koning. Dus zaterdag 17 september was het zover. Lees hier een uitgebreid verslag.

Jubilarissen

Om 14.00 uur kwamen de leden en genodigden samen in ons clubgebouw. Er werd begonnen met koffie en vlaai. Hierna heette Erik Kiggen, voorzitter, alle mensen welkom. De pastoor, die ook gekomen was, mocht ook een woordje doen.
Hierna gaf Erik de microfoon aan Theo Looymans, voorzitter van de bond EMM. Hij sprak woorden uit over Miquel Moonen die 12,5 jaar lid was van de vereniging. Miquel loopt achterop als schutter. Hij schiet ook mee. Alleen door gezondheid, de laatste jaren niet altijd meer.

Toen was Truus Janssen aan de beurt. Zij is 25 jaar lid van schutterij St.Job. Vanaf het begin dat zij er bij was, loopt ze als marketentster. Alleen dit jaar als schutterskoningin omdat ze vorig jaar de vogel af heeft geschoten. De laatste jaren wordt die ook door Truus geschilderd. Zij zorgt voor de kaas, worst en het stokbrood van de marketentsters en zorgt dat de schorten en het witgoed wat in de mand zit schoon is voor het schuttersfeest of OLS. Ook de vaatjes worden door Truus gepoetst. Ze heeft een aantal jaren in de klusgroep gezeten op de dinsdagmorgen en poetste samen met andere dames het clubgebouw.

Truus doet ook werkzaamheden in de tuin van het clubgebouw, zoals onkruid uitdoen, schoffelen en heesters snoeien. Als er oud papier wordt opgehaald, zorgt Truus voor koffie en thee en vlaai of soep en broodjes, samen met zus Karin. Zij heeft een paarjaar in de Pr-commissie gezeten. Zij tekende verschillende jaren op de schuttersfeesten op en het OLS, wat ze nu nog af en toe doet. Truus zit al 20 jaar in de uniformencommissie. Ook al verschillende jaren in de zestalcommissie. Truus is zelf een goede schutter en heeft vorig jaar mee geschoten op het OLS. Zij houdt al meer dan 20 jaar de schietresultaten bij. Ook voor de wintercompetitie met de luchtbuks. Vanaf augustus 2019 zit zij in het bestuur en is secretaris. In 2020 heeft zij het diploma Sociale Vaardigheid Hygiëne behaald voor de schutterij.

Hierna was Jo Brangers aan de beurt, die 60 jaar lid is. Hij heeft verschillende jaren als tamboer gelopen. Hij was lid van het excertitiepeleton en commandant van het excertitiepeleton. Hij was ook commandant van de schutterij. Heden ten dage is hij officier. Hij heeft ook geschoten, zelfs in het eerste zestal. Hij was ook lid van het bestuur. Om gezondheidsredenen loopt hij niet meer mee.

Hierna kreeg Louis Litjens van het EGS de microfoon en vertelde over het EGS. Daarna werd Jo gehuldigd door hem. Hij kreeg de bronzen medaille van het EGS.

Hierna nam Erik de microfoon weer in handen en Monique Brangers mocht naar voren komen. Zij was 12,5 jaar lid. Zij is een grote steun voor Wesley, haar man. Monique wil de schutterij met hand en spandiensten bijstaan waar zij kan. Zij kreeg een medaille opgespeld van de vereniging. Toen was Miquel weer aan de beurt en kreeg ook een medaille van de vereniging. Truus kreeg de zilveren medaille voor haar 25-jarig lidmaatschap en Silvia Doré, die ook 25 jaar lid was, was met ouders, partner en kinderen op vakantie. Zij krijgt de medaille ook nog uitgereikt. Jo Brangers kreeg de gouden medaille met kroontje van de vereniging.

Koningschieten

Hierna werd er een groepsfoto van de jubilarissen gemaakt en kon ieder de jubilarissen feliciteren. Diegene die mee wilde schieten om de koningstitel kon zich bij Truus opgeven. Er waren 6 kandidaten. Het was een spannende strijd. Met het 140ste schot, schoot Minke Kneepkens de vogel naar beneden. Zij werd door de aanwezigen gefeliciteerd. Hierna mocht zij een koninginnejurk aantrekken en werd zij gehuldigd.

Ondertussen was de barbecue aangestoken en konden ze gaan barbecueën. Iedereen liet het zich smaken en na nog een paar uurtjes gezellig samen te zijn geweest, was het tijd om op te ruimen.