Inspiratiesessie voor inzet kunst bij maatschappelijke uitdaging

Heb je een idee of initiatief rond een maatschappelijke kwestie en/of ben je een cultuurmaker die met verbeeldingskracht aan de slag wil in een maatschappelijke context?

Zaterdagochtend 24 september, 10.00 uur, start de Cultuurimpuls Noord-Limburg met een creatieve inspiratiebijeenkomst in ’t Gasthoês in Horst. Dit nieuwe programma biedt komend jaar ruimte voor de ontwikkeling van 15 projecten op het raakvlak van kunst en maatschappelijke ontwikkeling.

Maatschappelijke initiatiefnemers en regionale cultuurmakers kunnen op zaterdag 24 september kennis maken met elkaar en het programma van Cultuurimpuls Noord-Limburg. Ook krijgen zij tools om ideeën, die de leefbaarheid en veerkracht van dorpen en lokale communities versterken, verder uit te werken.

De bijeenkomst is van 10.00 tot 13.00 uur bij ’t Gasthoês, Gasthuisstraat 25, 5961 GA Horst. Inloop is vanaf 9.30 uur.

Programma inspiratiebijeenkomst

De ochtend start plenair met een korte introductie over de Cultuurimpuls en de presentatie van de projecten ‘Grensposten van Hegelsom’ door Esther Koenen en ‘Scrap you / unbox me’ door Tanja Nabben. Vanuit deze voorbeelden gaan we samen het gesprek aan over de kansen en uitdagingen in Noord-Limburg om met de kracht van verbeelding het verschil te maken in persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling.

Daarna is er keuze uit een aantal werksessies waarin je eigen plannen kunt aanscherpen en/of geestverwanten kunt ontmoeten die wellicht een match vormen voor de realisatie daarvan.

De werksessies gaan over vragen als ‘Hoe sluit je aan op een maatschappelijke vraag’, ‘Hoe belangrijk is de artistieke kwaliteit’, ‘Hoe vind je voldoende support en financiën’ en ‘Hoe laat je de culturele en maatschappelijke impact zien’.

Ze sluiten af met een lunchbuffet en de gelegenheid om één op één vervolgafspraken te maken met de mensen die je hebt ontmoet.

Wat brengt de cultuurimpuls?

Wat kan de cultuurimpuls betekenen voor lokale initiatiefnemers of regionale cultuurmakers? Het programma richt zich op het matchen van kunst/cultuur en maatschappelijke uitdagingen. Ook ga je aan de slag met financiële support voor het testen en uitwerken van je plan, kennisdeling via gezamenlijke werkbijeenkomsten en individuele coaching en het vergroten van de zichtbaarheid en impact van je project.

Wil je jouw idee indienen en gebruik maken van de Cultuurimpuls Noord-Limburg? Je kunt tot 7 oktober 2022 in gesprek met het programmateam over daadwerkelijke deelname. De selectie van projectteams vindt plaats op 15 oktober. Een serie werkbijeenkomsten, waarbij je ondersteuning krijg bij de ontwikkeling en uitvoering van je plan, start op 5 november.


Cultuurimpuls Noord-Limburg is een initiatief van kunstencentrum RICK i.s.m. Community Arts Lab XL, Burgerkracht Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg en Cultuurregio Noord-Limburg. Het wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Zie voor meer info en aanmelden: www.rickraakt.nl/cultuurimpuls-nl.