Jeugd in Stramproy gecontroleerd op smokkelwaar

Algemeen Dorpen Stramproy Uitgelicht 1 reactie 2 min. leestijd

Vanochtend stond de douane op de stoep bij basisschool de Firtel en OJBS De Duizendpoot in Stramproy. De schoolgaande jeugd werd gecontroleerd of ze smokkelwaar mee naar binnen probeerde te nemen. Tevens moesten ze hun paspoort laten zien.

De actie betrof de aftrap van het scholenproject “Euver de Grens”. De jeugd beleefde hoe het er vroeger aan toe ging in tijden dat er bijvoorbeeld zout de grens werd overgesmokkeld tussen Nederland en België. Dan weet je meteen waar ze in Stramproy de naam ‘zoatmaale’ aan te danken hebben.

Bij de school werd de officiele aftrap gegeven voor het project “Euver de Grens” dat wordt georganiseerd door Stichting Buitentoneel Stramproy. Het is een opwarmer voor in totaal 24 losse evenementen die tussen 8 en 27 september zullen plaatsvinden rondom de Broekmolen aan de Grensweg in Stramproy.

Samen met Stichting Edumare uit Ittervoort is er een lesprogramma ontwikkeld, voor de bovenbouw van basisscholen. In totaal doen er maar liefst 17 basisscholen mee uit zowel Nederland als België. En dat mag wel uniek worden genoemd.

Kinderen leren in dit digitale en fysieke lespakket wat een grens is, en wat die kan betekenen. Natuurlijk leren ze ook over de geschiedenis van de grens, smokkelen en scheiding van het gebied, provincies en landen.

De verwachting vooraf bij de organisatie was dat er vijf basisscholen bereid zouden zijn met dit lespakket aan de slag te gaan, maar dat blijken er nu dus 17 te zijn. Dat is een grote meevaller, maar ook een unieke grensoverschrijdende samenwerking te noemen. Edumare heeft voor de jeugd een volwaardig leerproject gemaakt.

Vandaag kregen de deelnemende scholen een volledig pakket uitgereikt, met daarin:

  • Het jeugdboek “Goud voor Zout” voor alle leerlingen 
  • Het doe-boekje voor alle leerlingen 
  • Een handleiding voor de leraren 
  • Een paspoortje voor alle leerlingen 
  • Een smokkelkistje per klas, met daarin o.a. een USB-stick met het digitale programma.  

Bekijk een video: https://youtu.be/r56NY7YTkNk

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie