Rondleiding Aldenborgh, de dynastieke grafkerk van de graven van Horne

Op zaterdag 10 september is er rondleiding in de voormalige Aldenborgh, de huidige Paterskerk. Ze starten met een bezoek aan een voormalige grafkelder met daarin een mergelstenen muur, een fundament van het voormalige ‘kasteel’ de Aldenborgh.

Daarna bezoeken ze de kerk daar bevindt zich o.a. een neogotisch monument voor de twee Weerter Heiligen Hieronymus en Antonius,  Martelaren van Gorcum die in 1572 (dit jaar 450 jaar geleden) werden gemarteld en vermoord. Een ontwerp van architect Pierre Cuypers.

Aansluitend lopen ze naar het (priester)koor met het 17de eeuwse hoogaltaar en achtergelegen kapellen. Vervolgens gaan ze naar de zolder om de bijzondere gewelven te bekijken. Van daaruit bezoeken ze de tuin met de voormalige werkhuizen en brouwerij langs de 13de eeuwse slotgracht.

Reserveren

De rondleiding start op zaterdag 14.00 uur en kost € 10,- per persoon.
Inclusief een biertje gebrouwen naar een Weerter franciscaans recept na afloop.
Reserveren via: https://www.weertzzz.nl/product/overige-producten/rondleiding-aldenborgh-de-dynastieke-kerk-van-de-graven-van-horne/ (max. 30 personen per groep, vol is vol).

Over de Paterskerk

De Paterskerk (de Aldenborgh) was de eerste (oude) burcht van de Graven van Horne, gebouwd omstreeks 1250. In de 14de en 15de eeuw het bestuurscentrum van de macht in deze (grensoverschrijdende) regio.

Graaf Jacob I van Horne (1433-1488), heer van Altena, Kortessem, Montigny, Weert, Wessem, Bocholt, Cranendonck en Eindhoven schonk deze ‘Aldenborgh’ in 1461 op verzoek van zijn vrouw Johanna van Meurs aan de Minderbroeders Franciscanen.

De paterskerk is de dynastieke grafkerk van de graven van Horne. In de kerk bevindt zich een grafkelder met graaf Jacob I (†1488) en zijn zoon graaf Jacob II (†1502). In het koor van de kerk bevindt zich de grafkelder van Graaf Jan van Horne (†1541), broer van graaf Jacob III en de stiefvader van Philippe de Montmorency.

Van slechts 13 van de 57 middeleeuwse kloosters in Nederland is de kerk bewaard. Acht kerken worden nog voor de eredienst gebruikt, waarvan de Paterskerk in Weert de enige middeleeuwse kerk is die sindsdien onafgebroken door de minderbroeders Franciscanen wordt gebruikt.