Stoffig stappen in de Tungelderwal

Onder uiterst zonnige omstandigheden gingen gisteren opnieuw vele honderden wandelaars mee op een nieuwe ontdekkingstocht door het gortdroge, groene hart van Altweerterheide, met de beek en de Tungelderwal.

Op de stoffige paadjes troffen ze naast enkele praatzieke geitenhoudsters en nieuwe bewoners van een plaggenhut ook een safaritruck van de Unesco aan Aan boord waren inspecteurs die via een babbel kwamen peilen of de streek al een beetje betrokken wordt bij de bescherming en het herstel van de natuur. Kempen-Broek wil met maar liefst 44 andere organisaties met steun van de Unesco van deze regio de mooiste streek maken van heel Nederland én Vlaanderen. 

Diverse wandelaars bleken goed bekend met de hier aanwezige dieren (big five, waaronder edelhert, zwijn en tauros), maar de meesten bleken er nog niet zoveel gespot te hebben. Een oude wijze indiaan ziet in het aanbieden van safaritochten en andere  authentieke natuurervaringen wel een verdienmodel, zo bleek gisteren.

De persoonlijke verhalen van de Molukse gezinnen die bijna twee decennia lang gehuisvest waren in woonoord Tungelroy roepen nog steeds de nodige belangstelling op. Dat gold ook voor de rare luchtjes die enkele  speurders langs de beek op het spoor waren. Onderweg werden de deelnemers naast een verfrissing en snack ook verrast met muziek én poppentheater.

Vanavond staan de Laurabossen en de vergezichten vanaf de Hazenheuvel met nieuwe acts van boeren, burgers en buitenlui op het programma. Inschrijven kan nog  altijd via www.altweerterheide.nl. Wandelaars kunnen vanaf 17.00 vertrekken bij  Dorpshuis de  Paol in Altweerterheide. De pop-up acts vinden na 18.00 uur plaats.


Fotobijdrage van Jos Hebben, Theo van der Heijden en Gert van Elk