Angst na kanker, en hoe daarmee te leven

Algemeen Weert Reageer 3 min. leestijd

Het Toon Hermans Huis Weert e.o. organiseert op donderdag 10 november een thema-avond onder de titel ‘Angst na kanker, en hoe daarmee te leven’. Gastspreker is Coen Völker. Hij werkt als GZ-psycholoog bij het Helen Dowling Instituut en schreef twee boeken over angst na kanker. 

Angst na kanker

Angst voor terugkeer van kanker komt veel voor bij mensen die kanker hebben gehad. Zo’n 30 procent van de patiënten die curatief succesvol zijn behandeld, houdt last van de angst voor terugkeer van de ziekte. Angst is normaal gesproken een gezonde reactie op dreigend gevaar: het motiveert om te vluchten of waakzaam te zijn. Angst voor terugkeer kan dus constructief zijn; het houdt de patiënt alert op mogelijke symptomen en motiveert om onder medische controle te blijven en wellicht gezonder te leven. Toch kan angst je herstel ook in de weg gaan zitten. Soms is piekeren moeilijk in de hand te houden. Hoe leer je dan omgaan met die onzekerheid voor de toekomst? Hoe ga je om met angst voor progressie van ziekte? 

Coen Völker

Coen Völker werkt sinds 2006 bij het Helen Dowling Instituut in Arnhem en Nijmegen als GZ-psycholoog. Hij schreef twee boeken en vele artikelen over angst na kanker. Hij maakte hier op zijn YouTube-kanaal ook een videoserie over samen met andere hulpverleners in de psycho-oncologie. Hij geeft les bij de RINO Groep over angst bij kanker en is tevens mindfulnesstrainer en supervisor bij het Radboud centrum voor Mindfulness.

Tijdens de thema-avond zal Coen Völker op interactieve wijze ingaan op vragen als:

  • Wat zijn typische momenten waarop angst opspeelt?
  • Hoe voelt het in je lichaam als die angst er ineens weer is?
  • Wat weten we uit wetenschappelijk onderzoek?
  • Wat helpt als je merkt dat de onzekerheid weer groot is?
  • Hoe zorg je dat de angst niet de overhand krijgt?

Praktische informatie

  • Datum: donderdag 10 november
  • Tijdstip: aanvang 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur
  • Locatie: Theater de Huiskamer, ingang St. Raphaëlpad
  • Toegang: gratis
  • Aanmelden: [email protected] of 0495-541444.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie