Hulpvraag bij Voedselbank Weert zo’n 20 procent toegenomen

Door de hoge energiekosten en de toenemende prijzen in de winkels zijn steeds meer mensen uit Weert, Nederweert en Budel genoodzaakt een beroep te doen op de Voedselbank.

De afgelopen maanden is dat aantal met zo’n 15 tot 20 procent gestegen, zo laat Ria Zincken, voorzitter van de Voedselbank Weert, ons weten. “Normaal hebben we 3 à 4 aanvragen per week. De afgelopen maanden zijn dat 15 tot 20 personen per week die om hulp vragen”.

Nieuwe soort groep

Om in aanmerking te komen voor hulp van de voedselbank moet je aan bepaalde eisen voldoen. Er wordt onder andere gekeken naar wat mensen overhouden voor eten en kleding nadat alle vaste lasten zoals huur, energie en verzekeringen betaald zijn. Het is opvallend dat de laatste weken ook mensen aankloppen die gewoon een baan hebben of in de AOW zitten. “Die groep redde zich altijd zelf. En nu zie je dat ook die groep hier aanklopt”, aldus Zincken.

Licht aan het einde van de tunnel?

De Voedselbank Weert voorziet zo’n 800 mensen wekelijks van voedselpakketten. In Weert gaat het om ongeveer 165 gezinnen en alleenstaanden, in Nederweert zijn dat er 20 en in Budel is dat aantal ongeveer 25. Door aflopende energiecontracten en nog steeds toenemende prijzen verwacht Zincken niet dat deze aantallen gaan dalen. Ziet ze op korte termijn licht aan het einde van de tunnel? “Er is altijd licht maar ik denk dat het wel even zal duren voordat de grote groep dat licht gaat zien”.

Vrijwilligers

Niet alleen de cliënten van de Voedselbank hebben problemen. Ook de voedselbank zelf heeft “uitdagingen”, zoals de voorzitter ze noemt. Het aantal vrijwilligers is de afgelopen tijd afgenomen. “Steeds meer mensen gaan aan het werk, gelukkig! … Wij zijn echt op zoek naar een nieuwe groep vrijwilligers die ons kunnen helpen”. Met name is de voedselbank op zoek naar chauffeurs en mensen die de voedselpakketten kunnen klaarmaken.

Minder producten

“Een andere uitdaging is dat wij steeds minder producten gedoneerd krijgen vanuit de supermarkten uit onze omgeving”. Volgens Zincken ligt dat aan het feit dat winkels steeds meer doen tegen voedselverspilling; “Dat is natuurlijk super dat ze dat doen. Maar dat wil wel zeggen dat wij steeds minder krijgen”. Op het vlak van het binnenhalen van voedsel is er dus ook flink wat werk aan de winkel voor de voedselbank.

Informatie

Wil je meer informatie over de voedselbank. Kijk voor o.a. de eisen die er gesteld worden bij hulp, vacatures en de mogelijkheden om te doneren op: www.voedselbankweert.nl.

In deze video nemen we een kijkje bij de de Weerter Voedselbank en vertelt voorzitter Ria Zicken ons alles over de ‘uitdagingen’ waar haar organisatie voor staat: https://youtu.be/5bwelYbro9U