Cruijffiaans coachen voor Dames 1 van Rapiditas

Komende zondag mogen de Dames 1 van Rapiditas eindelijk hun eerste thuiswedstrijd spelen. Hun nieuwe trainer Mathijs Woolderink is niet de eerste de beste trainer, hij werd met het Dames 1 team van Bocholt landskampioen en werd dat jaar gekozen tot coach van het jaar in België.

Bouwen aan de toekomst

Met een Master Coaching van de Johan Cruyff Institute op zak, is Mathijs al in september begonnen om met een ‘jong’ Dames 1 team van handbalvereniging Rapiditas te gaan bouwen aan de toekomst. “Dit is een team dat zich nog moet ontwikkelen. Het is een jong team, niet alleen qua leeftijd maar ook in deze samenstelling zijn ze nieuw. Ze hebben talent maar kunnen en moeten nog groeien; individueel en met elkaar.” Aan de start van dit seizoen ligt de nadruk op teambuilding, in het spel en daarbuiten. “We hebben net een voorbereidingsweekend achter de rug waarin de dames elkaar persoonlijk en sportief al iets beter hebben leren kennen.”

Master Coaching

Een paar jaar geleden volgde Mathijs een Master Coaching aan de Johan Cruyff Institute. “Ik zat in een groep met oud-profvoetballers en olympische sporters. Heel bijzonder, erg leerzaam en een echte levenservaring.” Bijna een jaar kreeg hij lessen volgens de visie van Johan Cruijff: Je kunt alleen anderen coachen als je weet hoe je jezelf moet coachen. “Dat gaat dus voor een groot deel om zelfreflectie en leren wat voor coach je bent. Reflectie – en verantwoordelijkheid in een groep leggen leidt ook tot een hogere mate van volwassenheid, en creativiteit. Dat hoop ik samen met de dames te kunnen bewerkstelligen. Leren van elkaar, elkaar coachen en elkaar motiveren.”

Attractiever

In tegenstelling tot de Dames 2 die al helemaal op elkaar zijn ingespeeld en elkaar al jaren kennen, moet dit jonge damesteam nog ‘volwassen’ worden. “Het plan is dat we dit seizoen gaan groeien in de competitie. Iedere wedstrijd wordt nog attractiever met steeds meer mooie aanvallen en nog meer motivatie. Dit is één van de belofte-teams van Rapiditas en ik heb ongelofelijk veel zin om de komende jaren dat met deze dames te laten zien.”

Promoveren

Een hecht team met attractief spel. Maar wat gaat dat volgens de coach opleveren? “Het initiële doel met dit team is groeien en bouwen en in het tweede jaar promoveren. Maar wat ik tot nu toe heb gezien van deze dames durf ik de lat nog best hoger te leggen. Hoewel het tijd kost om bepaalde patronen erin te slijpen en mijn visie over te brengen, ben ik onder de indruk van het talent dat in de ploeg aanwezig is. We moeten in de top 3 van de competitie kunnen eindigen.”

“Ik hoop dat het publiek ook gaat genieten van ons spel en de ontwikkeling die we gaan maken.” De Dames 1 spelen samen met de Heren 2 en Dames 2 a.s. zondagmiddag thuis . “Het is geen geheim dat de aanwezigheid van publiek en hun aanmoediging veel doet voor de spelers. Dat is zo’n welkome troef die echt bijdraagt aan betere resultaten.”

Tijd en locatie

De eerste thuis competitiewedstrijd voor de Dames 1 is zondag 16 oktober om 13.45 uur  in Sporthal Aan de Bron in Weert. Ze hopen dit seizoen ook op de zondagen, samen met Dames en Heren 2 een mooie wisselwerking te kunnen creëren met ons publiek. Alle aanmoedigen zijn dus welkom!