Huisdierenzegening in beeld

Dierenliefhebbers konden zondag 2 oktober hun huisdier laten zegenen door minderbroeder franciscaan Gerard Heesterbeek.

Deze huisdierenzegening vond plaats op het grasveld bij het beeld van Sint Franciscus naast de Paterskerk. Het was een activiteit vooruitlopend op Werelddierendag.

Iedereen kent 4 oktober als de Werelddierendag, de dag waarop overal ter wereld wordt stilgestaan bij wat dieren voor mensen betekenen en bij de rechten die dieren hebben.

Maar op 4 oktober wordt ook het feest van Franciscus van Assisi gevierd. In Weert gebeurt dat al sinds 1461, toen de minderbroeders franciscanen zich in deze stad vestigden. Elk jaar wordt deze mens, een rijke jongen die na een ontmoeting met een melaatse God in het middelpunt van zijn leven plaatste en alles en iedereen ging zien als een broeder en zuster, herdacht en gevierd. Arm ging hij leven, hij koos voor vrede en verzoening, hij bewonderde de natuur en heel de schepping. Van hem wordt verteld dat hij praatte met de dieren.


Een fotobijdrage van Theo Van de Winkel