Rondleiding door de dynastieke kerk van de graven van Horne

Algemeen Weert Reageer 3 min. leestijd

Op zondag 6 november vindt er een rondleiding plaats in de voormalige Aldenborgh (kasteel van de graven van Horne), oftewel de huidige Paterskerk. Tijdens deze rondleiding krijg je een uniek kijkje in de rijke geschiedenis van dit bijzondere gebouw.

Rondleiding

De wandeling start in de grote kerk met een korte presentatie over de geschiedenis van de kerk en de aanwezige grafkelders van de graven van Horne. Aansluitend wordt er een bezoek gebracht aan de onlangs ontdekte grafkelder, de kapel en de tuin. De rondleiding eindigt op de via een middeleeuwse wenteltrap bereikbare zolder. Deze ziet eruit als een omgekeerd houten schip en bevat een geheime schuilkamer, die door de minderbroeders franciscanen tijdens de Franse Revolutie in gebruik werd genomen.

Geschiedenis

De Paterskerk (de Aldenborgh) was de eerste burcht van de Graven van Horne, gebouwd omstreeks 1290. In de 14de en 15de eeuw was deze burcht het bestuurscentrum van de macht in de regio. Graaf Jacob I van Horne (1433-1488), heer van Altena, Kortessem, Montigny, Weert, Wessem, Bocholt, Cranendonck en Eindhoven, schonk deze ‘Aldenborgh’ in 1461 op verzoek van zijn vrouw Johanna van Meurs aan de Minderbroeders Franciscanen.

Dynastieke grafkerk van de graven van Horne

De paterskerk is de dynastieke grafkerk van de graven van Horne. In de kerk bevindt zich een grafkelder met graaf Jacob I (†1488) en zijn zoon graaf Jacob II (†1502). In het koor van de kerk bevindt zich de grafkelder van graaf Jan van Horne (†1541), broer van graaf Jacob III en de stiefvader van graaf Philippe de Montmorency. Ook zijn vader Joseph de Montmorency (Bologna, †1529) zou op verzoek van zijn vrouw Anna van Egmont (1504-1574) in de Paterskerk (deels) herbegraven zijn.

Hieronymus klooster uniek in Nederland

Van slechts 13 van de 57 middeleeuwse kloosters in Nederland is de kerk bewaard. In 8 van deze kerken worden nog erediensten gehouden, waaronder de Paterskerk in Weert. De Paterskerk is echter de enige middeleeuwse kerk die sindsdien onafgebroken door de minderbroeders Franciscanen wordt gebruikt. Het klooster is sinds 1997 in gebruik als verzorgingshuis en biedt plaats aan 66 bewoners.

Praktische informatie

De rondleiding start op zondag om 13.00 uur, duurt ca. 2 uur en kost € 10,- per persoon, inclusief een ‘ eigen’ kloosterbiertje na afloop. Ga voor meer informatie naar https://www.weertzzz.nl/product/wandelingen/rondleiding-paterskerk/.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie