Hanneke uit Weert presteert bij WK swivelen en show waterskiën

Plaats een reactie

Hanneke Bukkems uit Weert is dol op het vertonen van kunsten op het water. Ze beoefent dan ook al jaren de bijzondere sporten swivel skiën en show waterskiën. Onlangs reisde ze zelfs af naar Florida, om daar deel te nemen aan de wereldkampioenschappen van beide watersporten. Een hele prestatie!

Swivel skiën

Swivel skiën wordt gedaan op één iets bredere ski met een binding die op drie manieren ingesteld kan worden: vast, 180 graden los of 360 graden los. Dit betekent dat de ski in principe rechtdoor achter de boot aan gaat en de skiër ondertussen met behulp van de losse binding kan draaien om verschillende tricks uit te voeren.

Tijdens een wedstrijd swivel skiën vertoont elke deelnemer een korte show van maximaal 5 minuten. Deze wordt uitgevoerd in een thema waarop de muziek, het kostuum, de dans op de steiger en de bewegingen op het water worden aangepast. Samen met onder andere glimlachen naar het publiek vormt dit het artistieke gedeelte van de wedstrijdscore. De andere helft van de wedstrijdscore wordt bepaald door de perfectie van de techniek waarmee de sporter zijn of haar tricks uitvoert.

Eerste WK swivel skiën

Afgelopen zomer nam Hanneke al deel aan het EK swivel skiën in Gierle, België. Daar won zij de eerste prijs in de 180-divisie. In oktober werden voor het eerst wereldkampioenschappen georganiseerd voor de bijzondere sport. Hiervoor werden 20 vrouwelijke sporters uit 8 landen geselecteerd, waaronder de Nederlandse Hanneke. Zij moest hiervoor wel een complete divisie overslaan, want er werd niet gestreden in de 180-divisie, ook niet in de 360-divisie, maar alleen in de open divisie. Deelname was voor Hanneke echter belangrijker dan winnen en ze vond het vooral belangrijk om het swivel skiën op de kaart te zetten in de Nederlandse waterskiwereld.

Dat is gelukt! De Nederlandse Waterski en Wakeboard Bond (NWWB) reageerde enthousiast en steunde haar deelname. Samen met Kelly Stultjens vertegenwoordigde Hanneke ons land tijdens het eerste WK swivel skiën in Florida. Kelly werd daarbij 13e en Hanneke behaalde een prachtige 15e plek!

Show waterskiën

Tijdens haar bezoek aan Florida deed Hanneke eveneens mee aan de wereldkampioenschappen show waterskiën. Dit deed zij als deelnemer van het Nationaal Duits Waterski Showteam, om de simpele reden dat Nederland geen nationaal waterski showteam heeft.

Show waterskiën is een mix van circus en theater op het water. De show heeft een thema en een verhaallijn en wordt uitgevoerd op muziek. De deelnemers dragen kostuums, acteren, dansen en vertonen talloze acrobatische kunsten. Dit doen ze in een team van maximaal 35 deelnemers, inclusief soundcrew, presentatoren en (co)piloten. Samen brengen ze ongeveer een uur op het water door voor zo’n 15 waterski-acts die zo naadloos op elkaar aansluiten dat ze samen één spectaculaire show vormen.

Hanneke had een gedegen bijdrage in de voorbereiding van het Duitse nationale team en speelde een belangrijke rol in de show: zij maakte deel uit van 5 van de 13 acts en deed mee aan 4 dansen. Met succes, want het Duitse team behaalde de tweede plek!

Het Belgische team waarin Fleur Vos, Kelly Stultjens en Sven van de Kruijs uit Weert zaten behaalde de tweede plaats.

Swivelen en show waterskiën in Nederland

Met zulke prachtige prestaties op zak hoopt Hanneke Nederland ook enthousiast te krijgen voor het swivelen en show waterskiën. Ze zou clubs die willen kijken naar de mogelijkheden graag ondersteunen. De waterskibaan in Weert heeft al laten weten dat zij absoluut geïnteresseerd zijn, dus wie weet wat de toekomst brengt voor Hanneke en andere watersportliefhebbers.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie