Lino’s en houtsneden in Sint Theuniskapel

In het eerste weekend van december hangt de Sint Theuniskapel vol kunstwerken uit een grote collectie prenten met een keuze voor hoogdruktechnieken. De voorstelling is in spiegelbeeld in reliëf gesneden in een plank of plaat linoleum en de hoogste delen worden ingerold met drukinkt en afgedrukt. Uit deze techniek is de boekdrukkunst ooit voortgekomen.

Hoogdruk

Een kunstenaar kan drie redenen hebben om voor een hoogdruk te kiezen. Allereerst kan hij meerdere identieke exemplaren van een voorstelling produceren en zo een grotere bekendheid aan zijn werk geven dan met uniek werk. Daarnaast valt de prijs per stuk ook veel lager uit dan die van eenmalig werk. Maar vooral de expressiviteit van zo’n techniek geeft een eigen karakter aan de voorstelling. Dat is voor sommige kunstenaars een reden om toch slechts één afdruk te maken.

Hans Wap maakt zijn ontwerp in linoleum met het karakter van messen en gutsen, maar drukt de oplage af als zeefdruk. Het andere uiterste is van Hans Luiken, die zo precies snijdt en drukt met kleurverlopen, dat zijn lino’s wel kleurenfoto’s lijken. Sees Vlag is ook een expert op dat gebied; er bestaan kleurendrukken van zijn hand met wel 95 verschillende kleuren!

Er zijn meerdere mogelijkheden om met kleur te werken – daar geeft deze expositie een mooi overzicht van. Bovendien staat er een leestafel vol kunstboeken over het onderwerp van de expositie voor meer informatie.

Praktische informatie

  • Datum: zaterdag 3 en zondag 4 december 2022
  • Tijd: 11.00 – 17.00 uur
  • Locatie: Sint Theuniskapel, Altweerterkapelstraat 6 in Weert
  • Entree: gratis
  • Meer informatie: www.kunsthalweert.nl