Zo bak je zelf Limburgse kruidnotenrijstevlaai

Algemeen Tussendoortje Weert 1 reactie 5 min. leestijd

Het einde van het jaar komt in zicht, de Sint is in het land en je krijgt visite. Wat zet je dan op tafel? Als je in Limburg woont, een kruidnotenrijstevlaai natuurlijk! Daarmee scoor je nog eens punten. Met onderstaand recept, gebaseerd op het recept van Rutger Bakt, bak je heel eenvoudig zelf zo’n overheerlijk exemplaar.

Ingrediënten

Bodem

 • 250 gram tarwebloem
 • 5 gram gedroogde gist
 • ½ tl zout
 • ½ tl speculaaskruiden
 • 100 ml volle melk (op kamertemperatuur)
 • 40 gram boter (op kamertemperatuur)
 • 30 gram suiker
 • 1 ei

Vulling

 • 150 gram dessertrijst
 • 800 ml volle melk
 • 125 gram suiker
 • ½ tl vanillearoma
 • 2 eieren
 • Snufje zout
 • 100 ml sap uit een blikje mandarijnpartjes op sap

Versiering

 • 250 ml slagroom
 • 30 gram suiker
 • 1 zakje klopfix
 • Strooigoed naar smaak

Bereidingswijze

Maak eerst het vlaaideeg door alle ingrediënten voor de bodem tot een soepel geheel te mengen. Kneed dit minimaal 10 minuten door en maak er daarna een bal van. Laat die in een met plasticfolie afgedekte kom minimaal een uur rijzen op een warme plek.

Bereid ondertussen de vlaaivulling door de dessertrijst samen met de melk, 100 gram van de suiker en het vanillearoma in een pan aan de kook te brengen. Blijf regelmatig in de pan roeren om te voorkomen dat het mengsel aanbrandt. Na ongeveer een kwartiertje koken is er een mooie rijstepap ontstaan en kun je het vuur uitzetten. Laat de rijstepap nu afkoelen tot kamertemperatuur en ga ondertussen verder met de vlaaibodem.

Vet daarvoor je bakvorm in met boter. Het beste kun je een vlaaivorm gebruiken met een doorsnede van 28 centimeter en een hoogte van 3 centimeter. Heeft het deeg minimaal een uur gerezen, dan kneed je het nog even kort door alvorens je het op een bebloemd werkblad uitrolt tot een grote ronde lap. Bekleed je ingevette bakvorm met deze ronde lap en zorg ervoor dat het deeg overal goed aansluit.

Is de rijstepap voldoende afgekoeld, scheid dan de twee eieren en roer de eierdooiers door de rijstepap. De eiwitten klop je met de resterende 25 gram suiker en een snufje zout stijf op in een schone kom. Spatel ook dit daarna door de rijstepap, samen met het mandarijnensap, en verdeel de rijstepap over de vlaaibodem.

Verwijder nu het eventuele deeg dat nog boven de vulling uitsteekt om te voorkomen dat het aanbrandt en laat de vlaai dan een kwartiertje rusten terwijl je de oven voorverwarmt op 220 graden.

Bak de vlaai in ongeveer 30 minuten goudbruin en laat hem volledig afkoelen voordat je de vorm verwijdert. Klop tegen die tijd de slagroom stijf, samen met de suiker en het zakje klopfix. Doe de slagroom in een spuitzak en versier de vlaai hiermee. Maak af met mandarijnpartjes en strooigoed en zet de rijstevlaai dan in de koeling om goed op te stijven. Eet smakelijk!

Sinterklaasgebak uit Weert

Geen tijd of geen zin om de keuken in te duiken? Dan kun je natuurlijk naar de supermarkt snellen, maar je kunt jezelf en je gasten ook verwennen op een overheerlijke sinterklaaslekkernij van deze bakkers uit de buurt:

 • Bij bakker Mertens-Roeleven hebben ze een uitgebreid sinterklaasassortiment: van luxe chocoladeletters tot prachtig versierde gebakjes, bonbons en petit fours.
 • Bakkerij Moonen bakt nog tot het eind van deze maand overheerlijke en prachtig versierde Sinterklaasdonuts. Ze zijn te bestellen door naar de winkel te bellen of appen.
 • Ook bij Bakker Vries maken ze een feest van deze tijd van het jaar: het Sint- en Pietengebak ziet er haast te mooi uit om op te eten!
 • Van taai taai hartjes met suiker tot gevulde speculaas vlaaitjes en kruimel speculaas met spijs of kersen – bij Echte Bakker Snijders hebben ze voor ieder wat wils.
 • De vitrines van Bakkerij Broekmans liggen vol met Sinterklaaschocolade in allerlei soorten en maten en natuurlijk bakken ze voor de liefhebbers ook lekker knapperige speculaasjes.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie