Brandweer Weert heeft nieuw waterongevallenvoertuig

Per 1 december is bij de brandweer in Weert het nieuwe waterongevallenvoertuig in gebruik genomen. Het nieuwe voertuig is voorzien van de laatste nieuwe technieken en over elk detail aan de binnen- en buitenzijde is over nagedacht. Het voertuig is zelfs, op verzoek van de Weerter brandweer, voorzien van een afvoerputje.

Een waterongevallenvoertuig wordt door de brandweer ingezet bij ongevallen op het water. Denk hierbij wanneer bijvoorbeeld voertuig of persoon te water is geraakt. De wagen is bemand met o.a. een chauffeur, duikers en een duikploegleider. Verder is het voertuig voorzien van materialen die de brandweer kan gebruiken bij de hulpverlening.

Specialisme

Hulpverlening bij waterongevallen is al jarenlang één van de specialismen die de brandweer in Weert in huis heeft. Een team dat in een waterongevallenvoertuig zit wordt in de volksmond ook wel een duikteam genoemd. De brandweer in Weert is nog een van de weinige posten die een ‘duikteam’ heeft. In veel regio’s in Nederland is hierop bezuinigd.

Omdat er nog zo weinig duikteams in Nederland zijn, wordt het werkgebied van het duikteam steeds groter. Het gebied reikt momenteel van Mook en Middelaar tot aan Echt. Ook wordt het Weerter duikteam steeds vaker ingezet in Brabant-Oost. Recent werd men nog opgepiept voor een inzet in Bergeijk.

Details

Daar waar elke seconde telt, wordt ook goed nagedacht over de inrichting van een voertuig. Er is een speciale werkgroep bezig geweest om alle ervaringen en wensen van de brandweerlieden in kaart te brengen zodat het nieuwe voertuig van alle gemakken is voorzien zodat de hulpverleners zo snel mogelijk aan de slag kunnen.

De duikers zitten in speciale pakken. Tijdens de rit naar een incidentlocatie kan het behoorlijk warm worden en daarom is het nieuwe voertuig voorzien van airco. De vorige auto was niet voorzien van airco en dat was vooral in de zomer afzien.

Maatwerk

Maar er zijn tal van vernieuwingen in de auto toegepast. Het voertuig is helemaal naar wens van de werkgroep aangepast. Voor de voertuigbouwer was dat maatwerk, maar het heeft ook tot nuttige inzichten geleid. Dat komt ten gunste van voertuigen die nog gebouwd moeten worden voor andere regio’s in Nederland.

Het nieuwe voertuig is langer waardoor het mogelijk is om meer materialen mee te nemen. Ook is het voertuig voorzien van een afvoerputje, er wordt immers in het water gewerkt. Verder heeft het voertuig een lichtmast die tot acht meter hoogte reikt. Maar de duikers kunnen ook vanuit twee zijden uitstappen en de wagen is voorzien van luifels zodat de duikers ook even droog kunnen zitten.

“We hebben het mooiste voertuig van Nederland”, zegt een trotse postcommandant Joey van de Kruijs. Hij is tevens regionaal coördinator waterongevallen Veiligheidsregio Limburg-Noord. In de onderstaande video vertelt hij nog meer over de nieuwste aanwinst van de Weerter brandweer.

Bekijk de video: https://youtu.be/zOXkq0e6ZBY