Helmplicht voor de snorfiets en scooter gaat in op 1 januari

Algemeen Uitgelicht Weert 7 reacties 2 min. leestijd

De laatste dagen voor het rijden zonder de verplichte helm op de snorfiets gaan in. Vanaf 1 januari is het dragen van een helm verplicht voor tweewielers met een blauw kenteken. De politie handhaaft op het niet dragen van de helm.

De helmplicht is er gekomen op initiatief van artsen. Het dragen van een helm kan (hoofd en hersen)letsel en doden voorkomen, constateerden zij. In andere Europese landen is de helm al verplicht voor de tweewielers met een maximumsnelheid van 25 km per uur. In Nederland zijn 800.000 scooters en snorfietsen.

Wat mag niet per 1 januari 2023?

  • Zonder helm de snorfiets besturen
  • Zonder helm als passagier op de snorfiets meerijden
  • Zonder goedgekeurde helm op de snorfiets (mee)rijden

Campagne

De campagne Helm Op brengt de helmplicht onder de aandacht. ‘Helm Op. Dit is beter voor je eigen veiligheid (en die van je passagier) en je voorkomt een boete van €100’.

Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat de snorfietsers voldoende op de hoogte zijn van de plicht. Verkeersofficier Achilles Damen: ‘Het is door de lange aanloop en de berichtgeving inmiddels voldoende duidelijk dat er vanaf 1 januari een helmplicht geldt. De politie gaat daarom niet eerst uitgebreid waarschuwen, maar kan meteen een boete uitschrijven.

De scooteraar is dus gewaarschuwd. Bespaar jezelf die boete, maar bovenal: zorg ervoor dat je veilig thuiskomt en draag een helm.’

Hoe duur?

Een nieuwe goedgekeurde helm is vanaf zo’n 50 euro verkrijgbaar. Je kan kiezen tussen een brommerhelm, een scooterhelm of een speed pedelec helm. Meer over de goedgekeurde types lees je hier.  Zónder helm rijden kan je een boete op 100 euro plus 9 euro administratiekosten opleveren. Mét een helm op komen bestuurders en passagiers van een snorfiets weer veilig thuis.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Tags:
Deel dit bericht
7 reacties