Vanaf donderdag geen verkeersboetes in België

Vanaf aanstaande donderdag 15 december deelt de Belgische politie een maand lang geen verkeersboetes uit. Volgens vakbond NSPV doen zij dit uit protest tegen de regering, die een “aantrekkelijker beroep en statuut voor de politie” beloofde, maar juist het omgekeerde doet door gemaakte afspraken naast zich neer te leggen.

De vakbond roept alle agenten op om gedurende een maand eerder verkeersopvoedkundig en minder repressief op te treden. Zij denken daarbij vooral aan een verbale of ‘gecontroleerde’ opmerking in plaats van een verkeersboete.

Verkeersveiligheid gewaarborgd

Uiteraard zullen bij overtredingen die echt niet door de beugel kunnen, zoals roekeloos rijgedrag en strafbare alcoholintoxicatie, nog altijd boetes uitgeschreven worden. Op deze manier wordt de verkeersveiligheid niet in het gedrang gebracht, maar zal de staatskas wel wat minder gevuld worden.

Vakbond NSPV geeft aan dat er in de komende weken nog meer acties zullen worden georganiseerd. Daarover delen zij later meer informatie.