Afscheidnemend raadslid Eric Mertens veegt de vloer aan

"Als jullie een bedrijf waren, dan waren jullie al lang naar de filistijnen geweest".

Foto: screenshot uitzending raadsvergadering

Eric Mertens van DUS Weert nam woensdag afscheid als raadslid van de gemeenteraad in Weert. Zijn speech maakte zijn afscheid opvallend. Hij veegde namelijk de vloer aan met het gemeentebestuur.

Normaal gesproken regent het dankwoorden tijdens een afscheid, maar dat was nu bij Eric Mertens niet het geval. Hij nam geen blad voor de mond om duidelijk te maken waarom hij afscheid nam als gemeenteraadslid.

Geen vergadertijger

Mertens is geen vergadertijger, maar een doener. Hij is immers ook ondernemer. Maar deze karaktereigenschap zorgde de afgelopen 10 maanden voor de nodige frustraties. Bij de gemeente verloopt het allemaal net was anders dan in een bedrijf.

Toen Mertens begon als raadslid zei hij: “Ik heb de stoute schoenen aangetrokken, de juiste bril opgezet om wat reuring in de Weerter politiek te brengen”, dat laatste deed hij gisteren tijdens zijn afscheidsspeech.

Speech

Hij vroeg aan iedereen nadrukkelijk om goed te luisteren en horen wat hij te zeggen had. “Want dat is verdomd moeilijk in deze raad”, aldus Mertens.

In zijn speech luchtte Mertens zijn hart en benoemde hij een aantal punten die hem hadden gefrustreerd. Het vele vergadering leverde volgens hem maar weinig vruchtbare conclusies op.

  • De binnenstad. Het opdoeken van Centrummanagement waarvoor vervolgens niets voor in de plaats kwam.
  • Sportpark Boshoven. Er wordt al jarenlang vergaderd met tot op heden zonder vruchtbaar besluit. Het gevolg is nu dat de kartrekkers (van Open Park Weert) er nu de stekker uit hebben getrokken.
  • De crisis. Het CDA wil een reservepot maken voor het verenigingsleven. Na wat discussie besluit de raad dat het een bedrag van twee ton wordt. Maar er volgt een schorsing van de vergadering waarna het idee wordt afgeschoten.
  • De Zevensprong. Er werden diverse plannen voorgesteld. Enkele plannen konden rekenen op steun van omwonenden. Echter werd er uiteindelijk gekozen voor het plan waar alle omwonenden op tegen waren. Er wordt niet geluisterd naar de burger.
  • Afscheid van griffier André van Beerendonk. Een aantal wethouders en raadsleden zouden zich moeten schamen omdat ze geen moeite hadden genomen om Van Beerendonk succes te wensen en hem te bedanken voor zijn inzet de afgelopen 15 jaar. Mertens had plaatsvervangende schaamte vanwege de lage opkomst vanuit de gemeenteraad.

In zijn slotbetoog vroeg Mertens zich hardop af hoe de Weerter burgers en ondernemers de politiek in Weert nog serieus kunnen nemen. Hij staat hier niet voor in, vandaar zijn afscheid. “Als jullie een bedrijf waren, dan waren jullie al lang naar de filistijnen geweest”.

Hier boven staat samenvattend omschreven wat Eric Mertens te zeggen had. Je kan het volledige afscheid (ook met woorden van de burgemeester) via deze link terugkijken of via Youtube: https://youtu.be/2GDW32vOWA0. De speech van Mertens begint op 3m55.