Tekenen met zilverstift bij RICK

Aandachtig beweegt Ingrid de zilverstift over het papier. Op de krijtachtige ondergrond blijven lijnen achter. Meerdere lagen over elkaar zorgen voor diepte en geven de tekening een zachte uitstraling. Ingrid Dings-Peeters is één van de cursisten, die tijdens coronatijd is begonnen aan de onlinecursus Tekenen met zilverstift van RICK. “Het brengt je tot rust, omdat je moet meegaan met het tempo van de lijnen die de zilveren stift op de ondergrond zet.” 

Nieuwsgierigheid

Creativiteit is Ingrid, geboren in Haler en wonend in Kelpen-Oler, niet vreemd. Het zit in de familie. Ze heeft eerder cursussen schilderen gevolgd in Ell en later bij kunstenares Linty de Bruijn in Stramproy. “Ik wilde mijn oude hobby weer oppakken en opnieuw starten met tekenen en schilderen. Bij de nieuwe cursus Tekenen met zilverstift van RICK had ik geen idee waar ik aan begon, maar mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Het fijne van de onlinecursus is dat je het in je eigen tijd en tempo kunt doen.” 

Zilveren laagje

De cursus Tekenen met zilverstift bestaat uit ruim 25 uur videomateriaal, die een jaar lang onbeperkt te bekijken is. Ingrid startte in januari 2021 en leverde na de zomer haar laatste opdracht in. Nu nog deelt ze regelmatig haar tekeningen binnen een besloten groep cursisten en docenten op Facebook. “Je leert tekeningen maken met een zilveren stift en ander edelmetaal. Door lijnen te trekken op een geprepareerde ondergrond laat de stift een dun zilveren laagje achter.” Een tekening gemaakt met een zilveren stift heeft een ‘special look’. Ingrid pakt er wat tekeningen bij. “Kijk, de tekeningen hebben een prachtige zachte gloed. Die ook nog eens verandert door de lichtinval.”

Docenten

De instructielessen, arceeroefeningen en huiswerkopdrachten staan op de digitale leeromgeving van RICK. In diverse video’s legt RICK-docente en kunstenares Linty de Bruijn de verschillende tekentechnieken uit en doet ze voor. Jan Bustin, RICK-docent kunstgeschiedenis, zorgt voor inhoudelijke verdieping. Hij laat zien hoe de zilverstift door de eeuwen heen werd toegepast in de schilderkunst. “Ook moderne kunstenaars passen het zilvertekenen nog steeds toe. Ik sta versteld van wat de huidige kunstenaars hiermee creëren.”

Voetsporen

De historische context geeft het tekenen met zilverstift een extra dimensie. “De geschiedenis ervan maakt het materiaal bijzonder en iets waar je met respect mee omgaat”, vindt Ingrid. Als het ware treed je in de voetsporen van de oude meesters, zoals Da Vinci, Rembrandt en Albrecht Dürer. Zij tekenden met edelmetalen zoals zilver, koper, messing en het goedkopere lood. Hier komt dan ook het woord potlood vandaan. Vroeger werd voor de preparatie van de ondergrond een mengsel van gemalen kippenbotjes (calciumfosfaat) gebruikt. Tegenwoordig zijn er meerdere en eenvoudige methodes om een geschikte grondering aan te brengen, waaronder kant-en-klare. Tijdens de cursus leren deelnemers hoe ze zelf een mengsel kunnen maken. 

Secuur

Met het zilvertekenen kun je precies en secuur werken. Vaardigheden waar Ingrid ruimschoots over beschikt. “Je werkt laag op laag.” De eerste oefening waar Ingrid haar tanden inzette, was het tekenen van een trosje kersen. Hoe krijg je met lijnen en arcering de ronde vormen op papier en hoe zorg je dat ze er sappig uitzien? “Ik schrok ervan hoe donker de kersen werden en had in het begin moeite met het aanbrengen van de grondering op het papier.” De architectuur van Venetië was ook een onderwerp van de opdrachten. Bij het maken van een portret leerde Ingrid dat een tekening interessanter wordt als je ‘iets’ weglaat. De leukste opdracht vond ze het tekenen van een vogel zittend op een tak met besjes. “Deze heb ik twee keer gedaan. De eerste keer vond ik de besjes niet zo goed gelukt en de tweede keer waren de takjes niet naar mijn wens.” Het geeft de gedrevenheid van Ingrid aan.

Rustig

Van de opdrachten die klaar zijn, maakte Ingrid foto’s en die zette ze in een besloten facebookgroep van RICK. De cursisten konden zo elkaars werk zien en daarop reageren. “Ik vind het normaal gesproken fijn om in een fysieke groep creatief bezig te zijn. Je leert van elkaar en het is gezellig.” Dit keer was het een onlinecursus, waardoor Ingrid meer op zichzelf was aangewezen. “Toch heeft de cursus me veel gebracht. Ik word rustig van het tekenen met de zilverstift. Het laat zich niet forceren. Je wordt min of meer gedwongen om in rust tot een creatie te komen.” Als ander pluspunt noemt Ingrid het gebruik van een ondertekening met zilverstift. “Je schets of tekening kun je ook als ondertekening gebruiken voor het schilderen. Grafiet of houtskool laat nadelige vegen achter op het doek, zilver doet dat niet, je kan dan schoner werken.” 

Ingrid Dings gaat zeker verder met de zilverstift. “Ook al had ik enige basis in tekenen, deze cursus heeft mijn tekenvaardigheden zeker verbeterd.” Meerdere malen heeft Ingrid Dings met haar schilderijen meegedaan met de wedstrijd In Beeld voor beeldende amateurkunstenaars uit Nederlands en Belgisch Limburg. “In 2023 wil ik weer meedoen, maar dan met iets gemaakt van zilverstift.” 

Meer informatie en aanmelden voor de cursus Tekenen met zilverstift: https://www.rickraakt.nl/zilverstift. De eerste 10 inschrijvingen ontvangen de startersset ter waarde van € 49,95 cadeau.