Grote belangstelling voor documentaire over Leuken en Moesdijk

Onder grote belangstelling is vrijdagmiddag in Gotcha! Cinema in Weert de documentaire ‘Leuken in Vroeger Jaren’ in première gegaan. Zo’n 200 bezoekers zagen de film die volgens maker Jo van Geneijgen een “wandeling door het verleden van de vroegere gehuchten Leuken en de Moesdijk” is. Onder de aanwezigen waren burgemeester Raymond Vlecken en bijna alle wethouders van Weert.

Bewegende beelden

Documentairemaker Jo van Geneijgen maakte de film samen met Hub Bukkems; Jo filmde terwijl Hub de interviews in het dialect maakte. In de film komen veel oud bewoners van Leuken en de Moesdijk aan het woord. Van hen kreeg hij ook veel oude foto’s. “En ook sporadische oud filmmateriaal. En dat was natuurlijk het aller moeilijkste om bij elkaar te sprokkelen”, zo vertelt de maker. Dat is uiteindelijk wel gelukt en maakt de documentaire tot een extra waardevol document.

Nieuwe dingen geleerd

Onder de aanwezigen bij de première was ook gedeputeerde van de Provincie Limburg, en oud-Leukenaar, Geert Gabriëls. “Ik vond het helemaal fantastisch om de geschiedenis, het gevoel daarbij, en de gebouwen te zien”, zo blikt hij terug op de filmvertoning. “Verhalen van hoe het boerenleven was en hoe het er op school was, dat wist ik niet. Dus ik heb echt nog veel nieuwe dingen geleerd”.

Extra voorstellingen

De zes geplande voorstelling van ‘Leuken in Vroeger Jaren’ waren snel uitverkocht. Daarom is samen met de Gotcha! besloten er nog twee aan toe te voegen. De zullen plaatsvinden op zondag 19 en 26 maart. Toegangsbewijzen zijn via de website van de bioscoop te krijgen: www.gotcha-weert.nl.

Nostalgie

Voor de grote interesse voor ‘Leuken in Vroeger Jaren’ heeft Jo van Geneijgen wel een verklaring “Een stukje hang naar nostalgie. Je zag dat onlangs ook al bij de film over de Smeets Drukkerij van Jo Brunenberg .. Ik zou het niet anders kunnen verklaren”.

In deze video zie je een aantal fragmenten uit ‘Leuken in Vroeger Jaren’. We blikken met maker Jo van Geneijgen terug op de goedbezochte première van zijn documentaire in Gotcha! Cinema in Weert: https://youtu.be/k72m5t6JnLg.