Lezing Teun Ras in Theater De Borgh Budel

Algemeen Uitgaan 1 reactie 1 min. leestijd

Budel – Op zondag 15 januari geeft Teun Ras een lezing over Versailles. Volgens de etiquette koorddansen in een arena van laster, kruiperij, jaloezie en machinaties. (Kortom: leven op Versailles merkt de koning).

Tijdens de regeerperiode van Lodewijk XIV bereikte de Franse absolute monarchie haar grootste ontplooiing. Louis was meer dan een staatshoofd; de vorst was de soeverein, de hoeder van zijn onderdanen, de waker over hun welzijn, de garantie voor hun welvaart.

L’état c’est moi!

De vorst was de belichaming van de staat. De wil van de koning en het algemeen belang vormden een onverbeterlijke eenheid. Lodewijk introduceerde een persoonlijkheidscultus in Frankrijk die de vergoddelijking nabij kwam. 

Grandeur et gloire sans limites! (Sous un tel souverain, nous sommes peu de choses). Onder zulk een vorst zijn wij slechts kaf. Teun Ras verstelt o.a. hoe het er aan toe gaat onder de Lodewijken en het puikje van de Franse adel in Versailles.

De voordracht vind plaats in de Foyer van Theater de Borgh op 15 januari om 14.30u. Kaarten à €6,- via www.theaterdeborgh.nl 

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie