Nieuwe operasterren in Weert

Heb je weleens gekeken naar het tv-programma ARIA, waarin presentatrice Dionne Stax op zoek gaat naar de nieuwe operaster van Nederland? Zoiets, maar dan lokaal en in een stimulerende en veilige leeromgeving gebeurt tijdens de cursus S’Opera Tutto van RICK. “Het leuke van de cursus is dat je optreden vijf keer langer duurt dan op tv. Je ervaart zelf wat het zingen van een aria voor publiek met je doet zonder alle toeters en bellen erbij. Het is een leuke opstart als (opera)zanger én je wordt er niet op afgerekend”, vertelt Richard Jeurissen. Hij heeft al drie keer meegedaan met de cursus S’ Opera Tutto en is van plan om in 2023 weer mee te doen. 

Hoge C

Voor Richard Jeurissen (51 jaar) blijft het zingen van de hoge C in een aria een uitdaging. Tijdens het afsluitende optreden van S’ Opera Tutto zong Richard de hoge A in de tenoraria Che Gelida Manina uit de opera Bohemen van Puccini. “Twee tonen lager dan het origineel, zoals de Italiaanse tenor Luciano Pavarotti dat zong. Ik moet nu nog een aanloopje nemen om bij de hoge C te komen. Eens hoop ik er meteen te zijn.”

Stress raakt even kwijt

Richard vindt het heerlijk om muziek te maken en te zingen. “Het geeft me een goed gevoel en doet iets met me. Je moet de noten volgen, waardoor je geen tijd hebt om aan andere dingen te denken en stress even weg is.” Niet dat Richard zijn baan als stressvol ervaart, maar als wiskundeleraar en mentor op Het College in Weert maakt hij van alles mee. “Ik ben al zeventien jaar docent en ervaar nog iedere dag waardering, ook al is het maar van één leerling.”

Richard is in Doenrade, toenmalige gemeente Schinnen en nu gemeente Beekdaelen, geboren. Aan de Technische Universiteit Eindhoven volgde hij de studie Wiskunde. “Het mooie aan wiskunde is dat iets waar of niet waar is. Het blijft altijd hetzelfde en je hoeft het niet te interpreteren.” Richard promoveerde op een statistiek-opdracht voor Unilever en werd analist bij Vodafone. Na een uitstapje naar Bayer Leverkussen keerde hij in 2003 terug bij Vodafone. Bij het zoeken naar een huis kwam hij in Weert terecht en in 2006 reageerde hij op de vacature voor wiskundeleraar op wat toen nog het Bisschoppelijk College heette. Richard is ook politiek geëngageerd. Voor het CDA zat hij in de gemeenteraad van Schinnen, later in het provinciale partijbestuur en van 2006 tot 2010 in de gemeenteraad van Weert. 

Muziek maken

Al op jonge leeftijd is Richard actief met muziek maken bezig. Van z’n twaalfde tot z’n veertigste speelde hij dwarsfluit bij de schutterij in zijn geboortedorp Doenrade. Daarna heeft hij een aantal jaren geen muziekinstrument meer aangeraakt. “Ik miste de sfeer en toen een tante vroeg om bij de schutterij van Spaubeek te komen, ben ik daar klaroen gaan spelen. Zeg maar een trompet met één ventiel.” Voorzichtig pakt Richard de klaroen uit de koffer en laat het instrument zien. 

Een andere passie van Richard is zingen. Dat doet hij sinds een jaar of tien. Wanneer hij en zijn ex-man naar een concert van het Weerter gemengd koor Vivace in het Munttheater gaan luisteren, komen ze in gesprek met toenmalig wethouder Harry Coolen. “Harry introduceerde ons bij z’n zus, die bij Vivace zat, met de woorden: ’Hier heb je twee nieuwe koorleden.’ En dat gebeurde.” Richard en zijn ex-man meldden zich aan. “Solo kan ik niet vierstemmig zingen, maar wél met een koor.” 

S’ Opera Tutto 

Regelmatig organiseert Vivace een heidag, waarvoor een vakman of -vrouw wordt uitgenodigd. Op een van de heidagen kregen de koorleden les van jazz-zangeres en RICK-docente Shaunette Hildabrand. Na afloop liep Shaunette naar Richard toe en zei: “Je hebt meer in je stem dan je laat horen. Kom een keertje bij me langs, dan geef ik je wat tips.” Vanaf dat moment volgt Richard zanglessen bij Shaunette Hildabrand. Shaunette is de drijvende kracht achter de cursus S’ Opera Tutto van RICK. Zij vroeg of Richard zin had om hieraan mee te doen. Zo ontwikkelde zich een passie voor opera. 

Aan de laatste editie van S’Opera Tutto namen zeven mannen en acht vrouwen deel. In veertien weken studeerden ze vierstemmige koorwerken uit bekende opera’s in en ieder afzonderlijk nog twee aria’s. “Je ziet je mede-zangers groeien. In het begin denk je o jee, dat wordt niks. Maar na twee weken hoor en zie je al progressie.” Shaunette Hildabrand begeleidt de zangers met tips en aanwijzingen. Niet alleen op het gebied van zang, maar ook ten aanzien van de enscenering. Het rollenspel, hoe kom je op, wat is een open houding naar het publiek en hoe zet je je voeten. Het rollenspel vond Richard best lastig, maar gaat hem steeds beter af. “Ik moet dan iets doen wat buiten mijn comfortzone ligt.”

Een aria voor publiek zingen, vindt Richard geweldig. Van zijn optreden is een filmpje gemaakt dat op Facebook staat. Richard pakt zijn mobieltje erbij en straalt helemaal als hij de opname van de door hem gezongen aria Che Gelida Manina laat zien en horen. “Dit wil ik blijven doen!”

De volgende editie van S’Opera Tutto start op 21 juni 2023. Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op: https://www.rickraakt.nl/cursusaanbod/cursussen/s-opera-tutto