Verstopte gedichten in Weert en omstreken

Plaats een reactie

Met Gedichtendag start op donderdag 26 januari de poëzieweek 2023. Tijdens deze week wordt op talloze plekken in het land en online aandacht besteed aan de dichtkunst. Gedichten kunnen je raken, op de meest onverwachte momenten. Wist je namelijk dat er in Weert diverse gedichten ‘verstopt’ zijn?

Klaagzang van de Boonesmolen

Zo vind je op het perron van spoor 3b op het station van Weert het sonnet ‘Klaagzang van de Boonesmolen‘ van dichter Paul Sterk. Het sonnet hangt recht tegenover de locatie van de ruïne van de Boonesmoolen. Deze molen, die gebouwd werd in 1855, was van 1863 tot 1927 eigendom van de familie Boonen. Naast de molen werd later de spoorlijn Eindhoven-Roermond aangelegd. In 1949 brak de bovenas tijdens een zware storm en vanaf 1968 werden onderdelen uit de Boonesmolen gebruikt voor herstel van andere molens.

Anna in de Wind

Ook op de Keenterstraat is een sonnet te vinden van Paul Sterk. Hij schreef het gedicht ‘Anna in de Wind‘ ter ere van het 100-jarige bestaan van de St. Annamolen op Keent. Deze molen werd gebouwd in 1911-1912 en bleef de eerste 22 jaar naamloos, maar werd in 1934 door molenaar Sjang Clijsters vernoemd naar zijn vrouw Anna Truyen.

Grondtonen

Ter opening van het nieuwe gemeentehuis van de gemeente Weert in 2014 schreef Paul Sterk het sonnet Grondtonen. Dit sonnet is tot op heden te vinden op de glazen wand van de boskamer in het gemeentehuis.

Roeping

Loop je over de Nieuwe Markt in Weert, dan zou je zomaar eens voet kunnen zetten op een gedicht van Gerard Reve. Schuin tegenover de Xenos vind je in het plaveisel van de Nieuwe Markt een granieten plaat met daarin het gedicht ‘Roeping‘. Dit gedicht schreef Gerard Reve in 1973 uit bewondering voor de Zusters van Liefde, zijn buren aan de Nieuwe Markt. Gerard Reve woonde daar in de jaren ’70 samen met zijn goede vriend Guus van Bladel, op huisnummer 12.

Quia absurdum

Ook een tweede gedenksteen houdt de herinnering aan Gerard Reve in Weert levend. Deze gedenksteen hangt bij Taverne De Oude Munt, waar Gerard Reve gedurende zijn tijd in Weert meerdere keren heeft gegeten. Na afloop van een etentje in 1974 schreef hij met zijn kroontjespen het gedicht ‘Quia absurdum‘ in het gastenboek van het etablissement. Hij besluit met ‘Erg goedt gegeten’.

Gedichtenroute

Dat Weert iets met gedichten heeft blijkt wel uit het succes van de gedichtenroute die twee jaar geleden plaatsvond in de Weerter binnenstad. Ruim 140 gedichten werden ingezonden naar aanleiding van de oproep van Centrummanagement Weert, waarvan er 33 maandenlang op de winkelruiten prijkten. Omdat er wegens de geldende coronamaatregelen geen evenementen konden worden georganiseerd en horeca en winkels nog niet volledig open mochten, was de gedichtenroute een aangenaam alternatief om de binnenstad van Weert op een veilige manier te bezoeken.

Inmiddels zijn de meeste gedichten weer verdwenen, maar in de Muntpassage kan het winkelende publiek nog altijd genieten van twee gedichten over verschillende jaargetijden.

Verborgen gedichten

Zo zijn er ongetwijfeld nog op veel meer plekken in Weert en omstreken gedichten te vinden. In de gemeente Cranendonck bijvoorbeeld, waar vorig jaar een twintigtal zogenaamde ‘gedichtentafels’ is geplaatst. Wandel de komende tijd dus eens met andere ogen door je omgeving; wie weet kom je nog wat verborgen pareltjes tegen!

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie