Vrije-uitloopei wordt scharrelei vanwege vogelgriep

Algemeen Weert Winkelen 11 reacties 2 min. leestijd
Foto via Depositphotos (AndrewTovstyzhenko)

Mogen vrije-uitloopeieren nog wel vrije-uitloopeieren genoemd worden als de kippen die ze leggen niet meer naar buiten mogen? Na 16 weken niet meer, zo bepaalt Europese regelgeving. Daarom mogen supermarkten vanaf 25 januari geen vrije-uitloopeieren meer verkopen. Wegens de landelijke ophok- en afschermplicht die vanwege de vogelgriep geldt komen kippen in Nederland immers al sinds 5 oktober 2022 niet meer buiten.

Vrije-uitloopei wordt scharrelei

Dat betekent dat de doosjes die bestemd zijn voor vrije-uitloopeieren gevuld worden met scharreleieren. ALDI verkoopt op sommige locaties om die reden al geen vrije-uitloopeieren meer en de supermarktketens Albert Heijn, Jumbo en PLUS zullen de doosjes uiterlijk 25 januari van etiketten voorzien om duidelijk te maken dat ze vanaf dat moment scharreleieren bevatten. Ook producten waar normaal gesproken vrije-uitloopeieren in zitten, bevatten vanaf eind januari scharreleieren, zo meldt NU.nl.

De prijs van een verpakking vrije-uitloopeieren – waar vanaf 25 januari dus scharreleieren in zitten – blijft echter wel hetzelfde. Kippenboeren maken normaal gesproken namelijk extra kosten om hun kippen buiten te laten lopen en de supermarktketens blijven deze boeren tijdens de ophokplicht dezelfde prijs betalen, ook als hun eieren geen vrije-uitloopeieren meer mogen heten. Wel worden de verpakkingen enigszins aangepast of krijgen ze een ander etiket om de consument duidelijk te maken dat ze in plaats van vrije-uitloopeieren scharreleieren bevatten.

Lokale eieren

Wil je zeker weten dat je niet onnodig veel betaalt en tegelijkertijd lokale kippenboeren, die helaas ook te maken hebben met de landelijke ophok- en afschermplicht, een hart onder de riem steken? Dan kun je altijd nog uitwijken naar lokale boerderijwinkels. Boerderijwinkeltje Boshoven bijvoorbeeld, Eieren- en Vleesautomaat Luuëke of Mildershoof in Nederweert-Eind. Ook aan de Nieuwstraat in Ospel, Brandvenstraat 3 in Ell en Bergsheiweg 2 in Weert vind je verse scharreleieren uit eigen regio. Maar voorlopig dus geen vrije-uitloopeieren.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
11 reacties