Warmte halen uit de Zuid-Willemsvaart

Algemeen Uitgelicht Weert 1 reactie 2 min. leestijd

De Zuid-Willemsvaart was niet alleen in de vorige eeuw belangrijk voor Weert. Ook nu kan het kanaal een rol spelen in het energieneutraal maken van de stad.

Verwarmen met water

Het gaat om de warmte van het water. Met die warmte zou je bijvoorbeeld huizen of bedrijven kunnen verwarmen, zonder CO2 uit te stoten. Een van de redenen waarom er de laatste tijd steeds meer aandacht voor aquathermie is.

Wim Op den Buysch, lid van het Kennisplatform van WeertEnergie, vertelt op donderdagavond 2 februari om 19.30 uur over de werking en innovatieve toepassingen ervan.

Aquathermie

“Waarom zouden we deze natuurlijke warmtebron niet benutten?”, zegt Wim Op den Buysch. Een aantal jaren nam hij handmatig watermonsters uit het kanaal. Wat blijkt? ’s Winters blijft de temperatuur van het water rond de zes graden Celsius schommelen. Maar ’s zomers kan die oplopen tot wel vijfentwintig graden.

“Deze warmte laten we zomaar voorbij stromen. Met aquathermie zouden we die warmte ook in de zomer kunnen opslaan en in de winter gebruiken om gebouwen mee te verwarmen.”

Praktische informatie

De presentatie vindt plaats in de Warm Wonen Winkel, aan de Meikoel 3 in Weert, en is gratis bij te wonen. Aanmelden kan via www.warmwoneninweert.nl

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie