Zou Weert gebruikmaken van een flitsbezorger?

Foto via Depositphotos (rossandhelen)

Flitsbezorging is niet meer zo flitsend als het was: na een jaar van aanhoudende groei keert het tij. Dat blijkt uit recent onderzoek van Kantar.

In Weert heeft men er nog geen ervaring mee, maar in andere steden van het land bestelden eind 2022 in totaal ruim 270.000 consumenten regelmatig bij een flitsbezorger. Dat is een forse daling ten opzichte van eerder dat jaar: in augustus maakten nog zo’n 316.000 consumenten gebruik van flitsbezorging.

Het gebruik van flitsbezorging lijkt minder goed te passen in het huidige economische klimaat. Deze recente bevindingen blijken uit het vijfde grootschalige onderzoek dat Kantar heeft uitgevoerd onder ruim 44.000 Nederlandse consumenten van 16 jaar en ouder.

Torenhoge inflatie maakt het de flitsbezorger nóg lastiger 

Men vindt niet alleen dat de kosten voor flitsbezorging hoog oplopen, de service wordt in veel gevallen ook gezien als een onnodige luxe. De barrières om te starten met het gebruik van flitsbezorging zijn vaker prijsgerelateerd dan in het begin van het jaar. De afname van het gebruik is dus in substantiële mate te wijten aan een noodgedwongen verandering in het uitgavepatroon van de consument.  

Het aantal aanbieders daalt eveneens 

De recente overname van Gorillas door rivaal Getir bevestigt dat er geen ruimte is voor vier flitsbezorgers. Daarmee is, na het eerdere vertrek van Zapp afgelopen zomer, het concurrentieveld beperkt tot twee aanbieders: Flink en Getir. Al mag niet onvermeld blijven dat zowel supermarkten als non-food winkels ermee experimenteren.

De huidige flitsbezorgers zijn echter nog ver weg van winst en de vraag is of en wanneer dit haalbaar is. De markt lijkt immers te krimpen. De huidige economische omstandigheden in combinatie met aangescherpte gemeentelijke regelgeving maken het er in ieder geval niet makkelijker op.

Peiling

Zou jij in Weert gebruikmaken van een flitsbezorger?


Bekijk je dit bericht via de app en wil je de poll invullen? Klik dan hier.