Boodschappen weer duurder, ondanks dalende inflatie

Foto via Depositphotos (jbroggi)

De eerste maand van het jaar is voorbij en dat betekent dat de balans wordt opgemaakt. Uit een snelle raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de inflatie is gedaald, maar vooral boodschappen nog altijd fors duurder werden.

Dalende inflatie

Voorlopig schat het CBS het inflatiecijfer van januari 2023 op 7,6 procent. Dit houdt in dat het leven in de afgelopen maand 7,6 procent duurder werd dan in januari 2022. In december 2022 was dit cijfer nog 9,6 procent en september 2022 spande met 14,5 procent de kroon.

Het dalende inflatiecijfer betekent dus niet dat het leven goedkoper is geworden, integendeel. Het wordt nog altijd duurder, maar in een minder hoog tempo. Hoewel de energiekosten dankzij het prijsplafond zijn afgenomen, werden andere producten en diensten namelijk een flink stuk duurder.

Boodschappen duurder

Zo ook de boodschappen. De prijzen van voedingsmiddelen, drank en tabak stegen in de eerste maand van dit jaar met 14,5 procent, tegenover 14 procent in december vorig jaar. Wat bespaard wordt aan energie, wordt dus weer uitgegeven in de supermarkt. Of niet?

Let jij meer op de kleintjes nu de prijzen zo hard stijgen?


Bekijk je dit bericht via de app en wil je de poll invullen? Klik dan hier.