Ieërste Wieërter Whisky: over 5 jaar op te halen

Algemeen Uitgelicht Weert Reageer 2 min. leestijd

In de Brouwschuur wordt, naast bier, sinds enkele weken ook whisky gemaakt. Erwin Strijbosch is er zijn eigen stokerij begonnen. De productie van de Ieërste Wieërter Whisky is inmiddels gestart. Wie deze wil proeven moet even geduld hebben: de whisky is pas over vijf jaar klaar.

Op vat

In Stokerij Strijbosch worden sterke dranken gemaakt. Geholpen door zijn mede-stoker Thei van Pol is Erwin een kleine maand geleden begonnen met het maakproces van de Ieërste Wieërter Whisky. “Die is een week of drie geleden op vat gegaan”, zo vertelt Erwin. Pas over vijf jaar kan het eindresultaat pas geproefd worden.

Rijpingstijd

Whisky is oorspronkelijk uit Schotland en Ierland. De minimale rijpingstijd is volgens de Schotse wet 3 jaar. Volgens de Ierse wet moet whiskey (Ierse schrijfwijze, red.) zelfs 3 jaar en één dag rijpen. “Onze Ieërste Whisky licht er minimaal vijf jaar, zo laat Strijbosch ons weten.

Certificaat

“Mensen die deze whisky willen proeven hebben inderdaad heel lang geduld nodig”, aldus Erwin. “Ze kunnen wel alvast nu een certificaat kopen waarmee ze straks zeker een eerste fles van die Ieërste Whisky kunt krijgen”. Deze ‘reservering’ is te verkrijgen via de webshop van De Brouwschuur: https://www.debrouwschuur.nl/product/certificaat-ieerste-whisky.

Update: De certificaten waren zaterdag binnen enkele uren uitverkocht.

Ben er wel snel bij want er is nog maar een beperkt aantal certificaten. “Er zijn er nu nog een stuk of veertig over. Dus voor de snelle beslisser kan het nog net”, zo sluit de whiskystoker af.

In deze video vertelt Erwin Strijbosch hoe het maakproces van whisky in zijn werk gaat en nemen we een kijkje in de stokerij waar een gedeelte van dit proces plaatsvindt: https://youtu.be/qMpKOAzJuS0.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie