Kunstenaarsgesprek bij Telling Stories in Museum W

Kom in gesprek met de makers van de videoportretten in de tentoonstelling Telling Stories.

Fotoportret Martin en Inge van Riebeek- Fotograaf Joris Buijs

Op zondag 19 maart tussen 14.00 en 15.00 uur is het kunstenaarsduo Martin en Inge Riebeek aanwezig in Museum W om de mooiste portretten te tonen en te vertellen over hun manier van werken bij het project The Essential. Gespreksleider is kunsthistoricus Luuk Heezen, onder andere bekend als presentator van het radioprogramma KUNST IS LANG en Museumkaart Ontdekt.

Deelname aan deze activiteit is gratis, je betaalt alleen de entree tot het museum (8 euro, Museumkaart is gratis). Aanmelden kan via [email protected] t.a.v. Gesprek Riebeek.

Videoportretten

Voor het project The Essential reisden de audiovisuele kunstenaars Martin en Inge Riebeek de wereld over. Op straat nodigden zij toevallige voorbijgangers uit om voor de camera te vertellen waar het in hun eigen leven nu echt om gaat, wat op dit moment essentieel voor hen is. De antwoorden worden in één keer opgenomen. De personen lopen naar de camera, vertellen hun verhaal en verdwijnen uit beeld.

Door deze directe manier van filmen hebben de korte videoportretten het karakter van persoonlijke ontmoetingen. Martin en Inge vertellen tijdens dit kunstenaarsgesprek over het project en delen verhalen van mensen die ze hebben geportretteerd.

Over Martin & Inge Riebeek

Martin en Inge Riebeek studeerden beiden beeldende kunst aan AKV | St. Joost Breda en werken sinds 2001 samen. Ze creëren kunstwerken in de openbare ruimte en integreren audiovisuele elementen in hun werk. Ze richten zich daarbij op het creëren van ontmoetingen en nodigen voorbijgangers uit om een gesprek aan te gaan door hen te vragen: ‘Wat is je droom? Hoe ziet jouw paradijs eruit?’ of, sinds 2010: ‘Wat is voor jou nu de essentie van het leven?’ Ook hier gaat het om de ontmoeting. Ze filmen de getuigenissen in één take, een monoloog waarin de personages naar de camera toe lopen, hun verhaal vertellen en vervolgens verdwijnen.

In de museumwinkel: publicatie over het project

In de museumwinkel is het boek The Essential van Martin en Inge Riebeek te koop. De publicatie is een inventarisatie van een decennium aan werk. Het biedt een selectie van 225 videoportretten met transcipts van de ontroerende monologen en aanvullend fotomateriaal dat is gemaakt tijdens het maken van The Essential. Het boek kost 28 euro.

Deelname kost entree tot het museum (8 euro, Museumkaart is gratis). Aanmelden kan via [email protected] t.a.v. Gesprek Riebeek. Museum W, Meikoel 2, 6001 EE Weert, www.museumw.nl.