Fanfare Concordia Leveroy en Sint Odilia Ospeldijk zijn blij met RICK

Algemeen Nederweert Reageer 8 min. leestijd

Vanaf de oprichting in 1948 ondersteunt RICK harmonieën, fanfares, schutterijen, drumbands en percussiegroepen in de regio. Hierbij gaat het om het opleiden van muzikanten, het onderling verbinden en het organiseren van gezamenlijke activiteiten op en met scholen. Fanfare Concordia uit Leveroy en Drumband & Schutterij Sint Odilia uit Ospeldijk doen mee aan het Snuffelorkest, een project van Platform Cultuur Nederweert waarbij leerlingen van het basisonderwijs kunnen ‘snuffelen’ aan verschillende muziekinstrumenten. Hoe ervaren beide partijen de samenwerking met RICK? 

Actieve vereniging

Fanfare Concordia uit Leveroy is een levendige muziekvereniging, die in 2019 haar negentigjarige jubileum vierde. Op dit moment heeft fanfare Concordia Leveroy 125 leden, verdeeld over het jeugdorkest Forever Young, jeugdslagwerkgroep Beat Boys, de percussiegroep en de fanfare. “We zijn heel blij met de jonge muzikanten. Voor ons is het werven van leden een continu proces. Dat doen we van onderaf, bij de jeugd. Want anders besta je als korps over tien, twintig jaar niet meer”, zegt voorzitter Erwin Pellemans. 

Samen muziek maken

Bij fanfare Concordia gaan muzikaliteit en plezier hand in hand. Ook de sociale taak binnen de gemeenschap staat hoog in het vaandel. Zo presenteren ze zich tijdens concerten en allerlei activiteiten, zoals de intocht van Sinterklaas, de communicantjes en serenades. In 2013 werd de percussiegroep vice-wereldkampioen tijdens het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade. Het jaar erop, in 2014, werd de fanfare Nederlands Fanfare Kampioen in de tweede divisie. Voorzitter Erwin beseft goed dat je muzikale uitdagingen alleen kunt behalen als iedereen er plezier in heeft. “Het gaat vooral om samen muziek maken. Dat is zoveel leuker dan thuis alleen op een trom slaan of bugel spelen.” 

Professionele ondersteuning

Over de samenwerking met RICK en het Cultuur Platform Nederweert is Erwin zeer te spreken. “Wij maken graag gebruik van de aanwezige professionaliteit. Onze muzikanten krijgen les van professionele docenten van RICK.” Vakdocent Patrick Vlassak verzorgt de slagwerklessen. Ellen Vissers geeft les aan het klein koper, Lucas Schellens aan de saxofoons en Stefan Arits, geboren en getogen in Leveroy, aan het groot koper. “We overleggen regelmatig met de leerlingen en hun ouders over hoe het gaat. Onze jeugdcommissie zit er bovenop, waardoor we snel kunnen ingrijpen als iets niet goed gaat of overleg nodig is.”

Interactie

Regelmatig initieert RICK vergaderingen met andere verenigingen. “Het zijn prettige, open vergaderingen waarin Frank Rademakers, directeur-bestuurder van RICK, bepaalde beleidszaken toelicht en waarin ideeën worden uitgewisseld en nieuwe ontstaan.” Zo kwam er vanuit de basisscholen de wens om een muzikale activiteit te bedenken waar de kinderen nog meer hun eigen inbreng in hebben. Dit resulteerde in het idee om komend jaar een circusconcert voor de onderbouw te organiseren, waarbij een deel van de fanfare voor de muziek zorgt en de kinderen acts op muziek mogen maken. Ook kunnen zij de muziekinstrumenten vasthouden en uitproberen. Dit laatste staat ook centraal bij het Snuffelorkest. De harmonieën, fanfares en schutterijen uit Nederweert laten in korte filmpjes zien en horen hoe je de instrumenten bespeelt, welk geluid ze maken en hoe leuk het is om samen te muziek te maken. De video’s worden in de klas bekeken en besproken – een goede eerste muzikale kennismaking.

Jong muziek maken

Samen met Cyrina van der Bolt, één van de cultuurcoördinatoren van RICK, organiseert fanfare Concordia muziekactiviteiten op basisschool De Zonnehof in Leveroy. Specifiek voor de groepen 3 en 4. “Samen zorgen we ervoor dat kinderen al op jonge leeftijd ervaren hoe leuk het is om samen muziek te maken.” Als voorbeeld noemt Erwin de voorspeelavond, waarbij de leerlingen met klokkenspel mochten meespelen met de jeugdfanfare ForeverYoung. “Door zelf mee te doen, ervaren de kinderen hoe leuk samen muziek maken is.” In coronatijd waren er raamconcerten, waarbij het jeugdorkest buiten voor het raam van de klas speelde. Dit leverde dertien nieuwe leden op, wat aangeeft hoe cruciaal deze activiteiten op de basisschool zijn voor de fanfare.

Drumband & Schutterij Sint Odilia

Ook voor Drumband & Schutterij Sint Odilia uit Ospeldijk is het werven van nieuwe leden op de basisschool essentieel. Secretaris Inge Donkers is maar wat blij met RICK. “We werden gevraagd om mee te doen met de reeks filmpjes van het Snuffelorkest, waarin kinderen over de schutterij, hun instrument, het jeugdorkest of de (jeugd)drumband vertelden. Dat was erg leuk om te doen en het is een mooie manier om de (Nederweerter) schutterijen te promoten.” Vervolgens kreeg de schutterij via RICK de kans om muziekles te geven aan de groepen 3 en 4 van basisschool De Schrank in Ospel. ”Normaal komen we pas op school in groep 6. Nu is dat eerder, waardoor er meer bekendheid en herkenning ontstaat. We hopen dat dit voor extra jeugdleden zal zorgen.”

Gevarieerde groep

Zelf is Inge Donkers als klein meisje bij de schutterij gekomen. “Ik wilde bordjesdrager worden. Dat heb ik één jaar gedaan, terwijl ik nog de basisbeginselen van het trommelen aan het leren was. Na een jaar kon ik al met de grote drumband mee en hier ik ben nooit meer weggegaan. Enkele jaren later ben ik ook gaan schieten. Het is uniek dat je twee zo verschillende hobby’s kunt combineren binnen één vereniging.”

Schutterij Sint Odilia is in tegenstelling tot andere schutterijen een jonge vereniging. De schutterij bestaat sinds 1956. “Toen een Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) in de buurt werd georganiseerd, vroeg een aantal mensen uit het dorp zich af: waarom richten we zelf geen eigen schutterij op? Momenteel bestaat de vereniging uit een gevarieerde groep van jong en oud. En juist dat maakt het zo leuk, want de jeugd leert van de iets oudere leden, maar ook andersom. De groep is hecht en iedereen kent elkaar goed. De vereniging bestaat nu uit 30 volwassen en 6 jeugdleden die ook een jeugddrumband vormen. “Wij hebben een eigen instructeur die zowel de opleiding voor de jeugdleden verzorgt als dirigent is van de drumband. De jeugdleden spelen al snel op hun eigen niveau in de jeugddrumband, maar ook met de grote drumband mee.”

Sociale rijkdom

Volgens Inge Donkers en Erwin Pellemans is lid zijn van de vereniging een sociale rijkdom. “Je hebt zoveel contacten en werkt samen naar iets toe. Nergens anders vind je een hobby, die je decennialang kunt doen en waar drie generaties plezier aan beleven.” En de meerwaarde van RICK? Die ervaren Inge en Erwin terdege in hun vereniging.  

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie